Dar gelirli vatandaşların TOKİ isyanı

Dar gelirli vatandaşların TOKİ isyanı
Tunceli'nin Ovacık ilçesinde dar gelirli vatandaşlar için TOKİ tarafından 2017 yılında yapımına başlanan ve 2018 yılı sonunda teslim edilmesi planlanan 320 dair hak sahiplerine aradan 2 yıl geçmesine rağmen teslim edilmedi.

FERİT DEMİR - TUNCELİ

İlçede konut kiraları 5 katına çıktı bu durum karşısında mağdur olan vatandaşlar basın açıklaması yaparak TOKİ'ye olan tepkilerini dile getirdiler.

2 yıl önce teslim almaları gereken evleri teslim alamayan vatandaşlar 2018 yılında evlerin teslimi sırasında alınması gereken peşinatında TOKİ tarafından kendilerinden tahsil edildiğini yine ilk ara taksidin de kendilerinden alındığını ancak aradan 2 yıl geçmesine rağmen evlerin tamamlanmadığını belirtti. Vatandaşlar, konutları yapan mütaahite de  hiçbir şekilde ulaşamadıklarını öne sürdüler.

whatsapp-image-2021-06-11-at-11-01-53.jpeg
Ovacık ilçesinin CHP'li belediye başkanı Mustafa Sarıgül ile TOKİ konutlarında hak sahibi olan onlarca vatandaş teslim edilmeyen konutların önünde basın açıklaması yaparak evlerin neden kendilerine teslim edilmediğini sordular.

Dar gelirli vatandaşlar için yapılan konutların 2 yıl geçmesine rağmen teslim edilmemesine tepki gösteren Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, hak sahipleri ile birlikte yaptığı basın açıklamasında ilçede dar gelirli vatandaşların çok fazla olması ve konut talebinin büyük bir ihtiyaç haline gelmesi nedeniyle belediyenin talebi ile TOKİ'nin bu konutları yapmaya başladığını, 2 yıl içinde teslim sözü ile konutların yapımına başlandığını ancak aradan 4 yıl geçtiğini fakat  konutların hala teslim edilmesi dolayısıyla vatandaşın büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

Sarıgül, konuşmasında "2015 yılında hem ekonomik olduğu için hem de konut ihtiyacı had safhada olduğu için vatandaş belediyeye başvurdu ve belediye talepleri topladı ve TOKİ ile yapılan görüşmeler sonucunda 2017 yılında yapı ruhsatı verilerek konut inşaatları başladı. 2018 yılı sonunda 320 konut hak sahiplerine teslim edilmesi gerekiyordu ve hak sahiplerinin evlerinin belirlenmesi için 2018 yılında kuralar çekilmiş ve bir süre sonra konutlar teslim edilmesi gerekirken teslim edilmedi. Daha sonra bu süre uzadıkça uzadı şu an inşaatlarda bir çalışma falan yok vatandaş mağdur. Hala  konutların  teslimi için gereken şartlar oluşmamış inşaatlar yüzde 70 oranda tamamlanmış durumda ve hiçbir çalışma yak" dedi.


Başkan Mustafa Sarıgül basın açıklaması sonrası Halk  TV muhabiri Ferit Demir'e yaptığı açıklamada TOKİ'nin dar gelirli vatandaşlar için yaptırdığı 320 dairenin ilçedeki konutlarının dörtte birini oluşturduğunu, bu konutlar bitmediği için ev fiyatları çok yüksek derecede arttığını konut kiraları ve arsa fiyatlarının arttığını belirterek "TOKİ'nin burada yaptırdığı  dar gelirli vatandaşlara verilecek konutların sayısı 320. Bu da ilçemizdeki toplam konutların dörtte birini oluşturuyor. Pandeminin yarattığı ekonomik kriz nedeniyle insanlar doğduğu topraklara geri dönmek istiyor, herkes kiracı bazıları evine girmek istiyor ev yok durum böyle olunca kiralar 4-5 katına çıkmış durumda. Vatandaş bu konutlara 2 yıl önce yerleşeceğini düşündüğü için şimdi inanılmaz mağduriyet yaşıyor. Evine geçemeyen kirada olan birçok aile  ev sahipleri tarafından çıkarılmak isteniyor her gün belediyemize 7-8 aile dışarıda kaldık diye başvuruyor. Vatandaş arasında bir şiddet oluşmaya başlandı bu konutlar 2019 yılında teslim edilmiş olsa ilçede bir denge oluşacaktı ama hala teslim edilmedi" diye konuştu.

Başkan Mustafa Sarıgül açıklamasında TOKİ konutları için hem kendisinin hem vatandaşın muhatap bulamadığına dikkat çekerek "2017'de yapımına başlandı. 2018 sonunda teslim edilmesi gereken konutlar yıl olmuş 2021 hale teslim edilmemiş ve muhatap bulunmuyor, bu mudur verilen sözler böyle? Vatandaş artık ne olacağını bilmiyor ben belediye başkanıyım hala ne olacağını bilmiyorum. Ben yaklaşık bir buçuk aydır haftada 2 gün müteahhit ile konuşuyorum ha bugün ha yarın deyip oyalıyor. Müteahhit TOKİ ile sorun yaşıyor vatandaş ev sahibi ile sorun yaşıyor kiralar çok yüksek ne olur bilmiyoruz. Her durumda yoksul vatandaş mağdur oluyor. b-Bu işe TOKİ hızla çözüm bulmalı ve vatandaşımızın evlerin bir an önce teslim edilmeli'' dedi.


Başkan Sarıgül ilçede ev sıkıntı olduğu için kiraların arttığını iki yıldır evine girmeyen vatandaşın mağdur olduğunu ve şu an en düşük 600-700 TL kira ödendiğini belirterek "Vatandaş zaten mağdur ve dar gelirli aldığı maaş ortada aylık 600-700 TL kira ödüyor iki yıl fazladan kira ödemiş vatandaş ilçenin dörtte biri konut sıkıntısı yaşıyor bizler için büyük bir kriz. TOKİ üstelim bitirmediği ve teslim etmediği konutların peşinatını ve birinci ara taksiti dar gelirli vatandaştan tahsil etmiş durumda evi teslim etmeden peşinatı almış ama aradan da 2 yılı aşkın zaman geçmiş konutlar teslim edilmiyor" diye konuştu.


TOKİ'nin  dar gelirli vatandaşlar için yaptırdığı konutlarda hak sahibi olan ve ilk peşinatı ve birinci ara taksiti ödeyen bir çok hak sahibi vatandaşa yaptıkları açıklamada, 2 yıldır mağdur olduklarını kendilerinde  dairelerin büyüklüğüne göre şu ana kadar 14 ile 17 bin lira para alındığını TOKİ tarafından ancak dairelerin ne zaman teslim edileceğinin hala bilinmediğini iki yıldır fazladan kira ödediklerini oturacak evlerden çıkarılmak istediklerini belirterek TOKİ'nin konutları bir an önce teslim etmesini talep etti.