Cumhuriyet davasının tutuklu tek sanığı Emre İper'e tahliye

Cumhuriyet davasının tutuklu tek sanığı Emre İper'e tahliye
Cumhuriyet Gazetesi davası kapsamında cezaevinde bulunan tek sanık olan Emre İper hakkında tahliye kararı verildi.

Yargı Reformu Paketi'nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, istinaf mahkemelerinde 5 yılın altında aldıkları cezası kesinleşenlere temyiz başvurusu, halen cezaevinde cezaları infaz edilenlere de tahliye yolu açıldı.

Bu doğrultuda bugün Cumhuriyet Gazetesi davası kapsamında cezaevinde bulunan Emre İper hakkında tahliye ve temyiz başvurusu yapıldı. Başvurunun ardından İper hakkında tahliye kararı verildi.

EMRE İPER NEDEN TUTUKLU KALMIŞTI?

ByLock kullanıcısı olduğu iddiasıyla 2017’nin Nisan ayında tutuklanan Emre İper’in dosyası, daha sonra Cumhuriyet Davası iddianamesiyle birleştirildi. Cumhuriyet Davası iddianamesinde, İper hakkında "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Bilirkişi raporlarında, İper’in ByLock kullandığına dair herhangi bir ize rastlanmadı. Aralık 2017’de tahliye edilen İper, daha sonraki duruşmalarda sosyal medya paylaşımlarında "örgüt propagandası" yapmakla suçlandı. Nisan 2018’de açıklanan Cumhuriyet Davası kararında, İper 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Beş yılın üzerinde ceza alan Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Ahmet Şık’ın dosyalarına Yargıtay yolu açılırken, beş yıldan az hapis cezası alan Güray Öz, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Hakan Kara ve Emre İper, cezalarının infazı için Nisan 2019'da yeniden cezaevine girdi.

Yargıtay, bozma kararının beş yıl altında ceza alan ve hükmü kesinleşenlere de uygulanmasına hükmederek halen cezaevindekilerin salıverilmelerine karar vermiş, Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik serbest bırakılırken, tutuklu bulunan Emre İper’in cezası onanmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :