Cumhurbaşkanının özel berberinin özel işleri
Halk TV'de Cüneyt Akman'ın sunduğu Zamanın Ruhu programına konuk olan gazeteci Murat Ağırel, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ağırel, Boğaziçi Başkanlığı'nın ne amaçla kurulmak istendiğini ve İBB'nin bu konudaki rolünü açıkladı.
Tasarının işleyişi bile hazır
Geçtiğimiz haftalarda gündemin en önemli başlıklarından biri olan Boğaziçi Başkanlığı kurulmasıyla ile ilgili yasa önerisi üzerine araştırma yapan Murat Ağırel, edindiği bilgileri Halk TV'de Cüneyt Akman'ın programında ilk defa açıkladı. Murat Ağırel, konuya dair şu şekilde konuştu:
"En başta yasanın amacının İBB'nin gelirlerinin bir kısmına hakim olmak olduğu ve yerel yönetimde boğazların denetimini İBB'nin elinden almak istenildiği düşünüldü. Edindiğim bilgiler doğrultusunda aslında Boğaziçi Başkanlığı'nın kurulmasında imarın, tarihi yapının Boğaziçi tarafında bulunan bütün taşınmazların Cumhurbaşkanlığına bağmasını söz konusu olduğu hatta bu tasarının işleyişini bile hazır olduğunu fark ettim"
Konuyla ilgili ilk olarak CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın vermiş olduğu 'klavuzluk ve römorkörcülük' hakkındaki soru önergesinin akla geldiğini belirtten Ağırel, bu soru önergesinin verilen karar hakkında zayıf kaldığını, ve doğru bilgeye ulaşmak için denizcilik sektöründe oldukça tecrübeli emekli bir tanıdığına başvurduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle sürdürdü.
İhale alan şirket sadece bu tesisi yönetmek için kurulmuş
Ağırel, "İlk olarak olayın nedeni sordum ve ilk tepkisi gülmek oldu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait sosyal tesis Sayın Cumhurbaşkanımızın aile berberinin talebi doğrultusunda bu kişiye kiralanmak üzere kurum yöneticisine verilen talimat sonunda ihale edilmiş ve bu kişiye kiralanmış. Finansör olarak da Trabzonlu yüklenici bir firma olan ve damat beyin akrabası olduğu söylenen Seyrantepe'deki Seyrangah Kafe'nin sahipleri olan kişiler destek olmuş. Her ikisinin ortaklığını içeren yeni şirket, bu iş için kurularak 10 yıl süreli kiralanan yeri teslim almışlardır. Sosyal tesisi kiralayan kişiler içeride tadilat yapmaya başlamışlar. Ancak bir süre sonra inşaat ve tadilatlar Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri tarafından durdurulmuş. Daha doğrusu Ekrem İmamoğlu göreve geldikten sonra bu kaçak katları yıktı, yıkmasıyla da her şey karıştı. Sözü edilen Kıyı Emniyet Müdürlüğü'nün İstanbul Beykoz ilçesine bağlı denize sıfır bir konumda olan sosyal tesisi özelleştirmesi nedeniyle Kıyı Emliyetine verilmiş. Bugüne kadar kurum personeli, valilik, emniyet, İBB ve diğer belediye çalışanlarına vb. çalışanlarına hizmet etmiş ve bu tesis mart 2019'da ihaleye çıkarılarak kiralanmış." dedi.
Şirket ortaklarından biri Cumhurbaşkanının özel berberi
"Sorun şu ki yapılan ihale kapsam dışı yapılmış. Bu bilgilere ulaşmak zor değil. İhale şartnamesine bakıldığında yaklaşık 2 bin metre karelik tesis, aylık 40 bin 795 TL'ye verilmiş. Yapılan ihaleyi BAROP ve Y.K.E. Turizm İnşaat ortaklığında bir şirket kazanmış. Bu şirketin sahipleri: Ertugrul Ersoy, Halil İbrahim Ersoy ve Özgür Usta. Y.K.E.'nin sahipleri ise Kazım Ersoy ve Yüksel Ersoy; bizim berberimiz ise Özgür Usta.
Bu şirketler sadece 10 yıllığına Kıyı Emliyet Genel Müdürlüğü'nü yönetmek için kurulmuş ve Ticaret Sicil Gazetesi'nde açıkça yazıyor ve dikkat çeken başka detay ise Y.K.E. Turizm İnşaat sahipleri Kazım Ersoy ve Yüksel Ersoy. Bu isim bize bir yerlerden tanıdık gelebilir. Kim olarak ERİŞ İnşaat olarak. Daha önce ODA TV'de çıkan Beşiktaş Belediyesi'yle ilgili bir arsa olayı ve başkanın evinin yapımıyla ilgili olayla gündem olmuşlardı. Bu olayı yazdıktan sonra kendileri ile konuştum ve kişileri tanımadıklarını sadece evin değişikliğini onlara yaptırdığını, arazi ile ilgili de ODA TV'de çıkan iddiayı kabul etmediğini söyledi."
Son olarak gazeteci Murat Ağırel, "Genel olarak tabloya baktığımızda bu yasanın çıkarılmasındaki tek sebep Ekrem İmamoğlu'nun burada yapılmak istenen ya da yapılması muhtemel yerlerin tamamına taş koyacak olması. Bunu durdurabilmek için ve kendilerine bağlamak için bu yasayı çıkarmak istiyorlar" dedi.