Cumartesi Anneleri 1000. Haftasında Galatasaray Meydanı'nda

Cumartesi Anneleri, altı sene sonra barikatların kaldırıldığı meydanda siyah bir örtünün üzerine gözaltında katledilen ve kaybettirilenlerin fotoğrafları ile bir arada.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kaybedilen ve katledilen yakınları için sürdürdükleri adalet arayışının 1000. haftasında Galatasaray Meydanı’nında bir araya geldi.

1000. hafta oturması; insan hakları savunucuları, siyasi partiler ve demokrasi güçlerinin katılımıyla kitlesel bir şekilde başladı. Alana gelenler üzerinde Kürtçe Türkçe “Cumartesi Anneleri” yazılı önlükler giydi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları meydana siyah bir örtü ve örtünün üzerine gözaltında katledilen ve kaybettirilenlerin fotoğrafları ile "1000 Hafta" yazısını yerleştirdi. Aynı zamanda örtünün etrafına karanfiller dizildi.

whatsapp-image-2024-05-25-at-11-21-34-002.jpeg

Ardından oturma eylemi gerçekleştiren Cumartesi Anneleri, tek tek söz alarak yakınlarının akıbetini sordu ve faillerin yargılanmasını talep etti.

Gözaltında kaybedilen ve daha sonra cansız bedeni bulunan Rıdvan Karakoç'un yakını, "Benim abimin cenzasını yok etmek istediler. Biz çabalarımızla buna izin vermedik. 1000 haftadır bu alanda talebimizi dile getiriyoruz. Sorumlular yargılansın. Sorumlular, suçlular yargılanana kadar burada olmaya devam edeceğiz" dedi.

Gözaltında kaybedilen Murat Aslan'ın kardeşi "Fail belli. Mehmet Ağar'ın, Meral Akşener'in yargılanmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-05-25-at-11-21-21-001.jpeg

"MEZARI BOŞ"

Gözaltında 42 yıl önce kaybettirilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, "Biz hukukun üstünlüğünün bu ülkede hakim kılınması için 1000 haftadır bu alanda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Kaybedilen, mezarı olmayan yakınlarımızın katillerini soruyoruz. Bu alanda yıllardır haykıran, kardeşinin mezarını arayıp, bulup onu kucaklamak isteyen ailemizin en küçüğü Fatma Kırbayır'ı geçen hafta defnettik. Eminim ki Fatma Cemil'ine sarılmak için avucunu açmış, kolunu açmış ama mezarı boş" sözlerini kullandı.

"ADALETİ BİR ODAYA KİLİTLEMİŞLER, KİLİT CEPLERİNDE"

1993’te 18 yaşındayken Bitlis’te kaçırıldıktan sonra katledilen Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe, 1000. oturmada şunları söyledi:

"25 tane Özgür Gündem muhabiri öldürüldü. 1000 haftadır buradayız, hiçbir zaman buradan vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımız için adalet istiyoruz. Çocuklarımızın katilleri bulunsun. Faili meçhul değil, katiller belli. Çocuklarımızın katili Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Süleyman Demirel, Korkmaz Tağma'dır!

Türkiye hukuk devleti diyorlar. Eğer Türkiye'de hukuk varsa çocuklarımızın katillerini bulsunlar. Adaleti bir odaya kilitlemişler, kilidi de ceplerine koymuşlar. Adalet istiyoruz!"