Çorlu tren kazasında, bilirkişi TCDD'yi kusurlu buldu

Çorlu tren kazasında, bilirkişi TCDD'yi kusurlu buldu
Dava, Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Mahkemeye sunulan ek bilirkişi raporunda, yoldaki menfezlerin yeterli olmadığı, bölgede gerekli sayıda kontrol memuru da çalıştırılmadığı belirtilirken, TCDD'nin kusurlu olduğunu ortaya koydu.

Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının yedinci duruşması Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Mahkemeye sunulan ek bilirkişi raporunda, demiryolundaki menfezlerin yeterli olmadığı, bölgede gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru da çalıştırılmadığı belirtilirken, Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD)'nin kusurlu olduğunu ortaya koydu. 

Aileler, mahkemenin yapıldığı Halk Eğitim Merkezi'ne ''Adalet istiyoruz'' yazılı pankartla yürüyüş düzenlediler.

corlu-aileler.jpeg

Aileler ve avukatları asıl sorumluların yargılanmasını istiyor

Kazada yakınlarını kaybeden Melih Kurtuluş, kazanın asıl sorumluların yargılanması gerektiğine dikkat çekerek, ''Sayın Heyet yargı mensubu kimliğinizden bağımsız, bir aile ferdi olduğunuzu düşünerek bu adalet bir gün bu salondaki herkese lazım olacak. Dileriz bugün buradan hayırlı bir karar çıkar'' dedi. 

Avukat Deniz Özen de esas yargılanması gerekenlerin sanık sandalyesinde olmayıp, 4 sanık dışında bu katliamla ilgili ailelerin, avukatların, gazetecilerin yargılandığını belirtti, dönemin TCDD müdürü, dönemin Ulaştırma Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Kazada yakınını eşini kaybeden Erkan Duman, kazanın nedeni olarak sürekli doğal afet denildiğini fakat bilirkişi raporunda gerçeklerin ortaya çıktığını belirterek, ''Adalet bekliyoruz'' dedi. 

Kazada hayatını kaybeden 8 yaşındaki Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz ise mahkemeye mektup gönderdi. Öz, günlerdir mahkemeye güvendiklerini belirtirken, önceki bilirkişinin yanlış bilgilendirme yapıp, hatalı rapor sunduğuna dikkat çekti. Öz, ''TCDD'nin üst düzey yöneticilerini ve bürokratları yargılayın'' dedi.

Avukat Onur Şahinkaya, yaptığı sunumla tren katliamının detaylarını ve bu konuda TCDD'nin sorumluluğunu anlattı. Mahkeme heyetinden daha fazla vakit kaybedilmemesini talep etti.

Mahkemeyi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sera Kadıgil, Ali Şeker; Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Barış Atay; Bağımsız milletvekili Ahmet Şık da takip ediyor. 

Mahkeme heyeti, bilirkişi raporu ve ailelerle ve avukatların talepleri üzerine savcılığın ek iddianameyi geliştirmesini istedi, duruşmayı 7 Eylül 2021 tarihine erteledi.

İlgili Haberler
Etiketler :