CHP'li Halıcı'dan hükümete sert orman yangınları eleştirisi
Halıcı yaptığı açıklamada, "Bu sessizlik, göz göre göre yapılan bir ihanettir. Ormanlar yanarken susanlar, sadece aciz değil; suç ortağıdır! Yangınlara karşı uçak olup olmadığını bile bilmeyen bir kamu yönetimi var, vatandaşlar kandırılıyor. Varsa nerede bu uçaklar?" dedi.
‘BAKANDAN YANIT YOK’
CHP'li milletvekili, 28 Temmuz 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemlerle ilgili soru önergesi verdiğini ancak bugüne kadar yanıt alamadığını belirtti.
"Çünkü verecek cevapları yok" diyen Halıcı, 2 yıl önce verdiği önergedeki soruları tekrar gündeme getirdi:
"Kaç yangın uçağı alındı?
Yeterli uçak neden hala alınmıyor?
Kaç helikopter var?
Yeterli sayıda helikopter neden alınmıyor?
Önlem için kaç ihale yapıldı?
Yangına müdahale için kaç araç var?
Bu araçlar nerede?
Kaç insan hayatını kaybetti?
Kaç hektar orman alanı kül oldu?
Neden hala hazır değiliz? "
‘SANKİ TATİL KÖYÜ AÇILIŞINA GİTMİŞLER’
Halıcı, ormanların bir kez daha alevlere teslim edildiğini ifade ederek eleştirilerini sürdürdü. Tarım ve Orman Bakanı'nın sessizliğine dikkat çeken milletvekili, "Sanki ülke yanmıyor da tatil köyü açılışına gidilmiş gibi davranıyorlar" ifadelerini kullandı.
"Yangınlara karşı uçak olup olmadığını bile bilmeyen bir kamu yönetimi var, vatandaşlar kandırılıyor. Varsa nerede bu uçaklar? Yoksa yıllardır bizi mi oyalıyorsunuz?" diye soran Halıcı, durumun bir ihanet olduğunu vurguladı.
CHP'li milletvekili, asıl sorunun alevler değil, beceriksizlik, liyakatsizlik, rant anlayışı ve bilimden uzak yaklaşım olduğunu söyledi.
ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI
Halıcı açıklamasının sonunda, Ispartalı vatandaşların şimdiden bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:
“Orman işçilerine ve yangın ekiplerine alev geçirmez kıyafetler sağlanmalı
Takip cihazları dağıtılmalı
Tüm ilgili birimler teyakkuz halinde olmalı
Eksik araç, gereç, arasöz ve müdahale ekipmanları tamamlanmalı
Yangınlar karşısında hazırlıksız yakalanmak, kader değil bir yönetim krizidir. Bu halkın vergileriyle görev yapanlar, bu halkın karşısına geçip hesap vermek zorundadır.”
Kaynak:ANKA