CHP'li Ağbaba: Türkiye'de VIP hizmetle VIP insan kaçakçılığı yapılıyor

CHP'li Ağbaba: Türkiye'de VIP hizmetle VIP insan kaçakçılığı yapılıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, belediyeler aracılığı ile yurtdışına giden insanların Türkiye'ye geri dönmeme sürecini "Türkiye'de VIP hizmetle VIP insan kaçakçılığı yapılıyor" sözleriyle anlattı.

Veli Ağbaba, Meclis Genel Kurulu’nda "Belediyeler eliyle insan kaçakçılığı" konusundaki Meclis araştırma önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesini "Dünyada başka ülkelerde olmayan bir yöntemle Türkiye'de insan kaçırıldığı ortaya çıktı. İlk olarak Malatya ilimize bağlı Yeşilyurt ilçesinde bu olayın gündeme geldiğini gördük, Şimdi, ben de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu konuda bilgi sahibi olabilmesi için süreci sizlere anlatmak istiyorum" sözleriyle değerlendirdi. 

Ağbaba Meclis Genel Kurulu'nda süreci şu ifadelerle anlattı: 

Yurt dışına kaçış ile ilgili ilk olarak Türkiye'den umudunu kesmiş, iş bulamayan evine ekmek götüremeyen bir insan grubunun olması lazım. Türkiye'de var mı? Çok sayıda var maalesef. Bu insan grubunu bilen insanlar, bir çete. Bir ayağı yurt dışında bir ayağı Türkiye'de bir organizasyon yapıyor.

Yeşilyurt örneğinde, Almanya'da E.K. isminde birisi, Türkiye'de A.A. isminde bir AKP'li politikacı birlikte bir araya geliyorlar, bir organizasyon kuruyorlar ve bu organizasyon bir derneğe yurt dışına kaçırılacak insanları üye yapıyor. Ardından bir belediye bulunması lazım, kilit noktalardan biri de belediyenin olması. Belediye Meclisi karar alıyor, bu Meclis kararıyla birlikte valiliğe başvuru yapıyorlar, hizmet pasaportu. Belediye Meclisi hizmet pasaportu verilecek kişilerin isimlerini valiliğe gönderiyor. Hizmet pasaportunu alan bu insanlar otobüslerle yurt dışına gidiyorlar. Gidiyorlar ama gelmiyorlar. Malatya'dan 45 kişi gidiyor, 2 kişi geliyor, 43 kişi gelmiyor.

'Dünya sayenizde yeni bir insan kaçırma yöntemi görmüş oldu'

Bu kaçakçılığın 2 kritik yeri var. Bir, belediye. İki, valilik hizmet pasaportu. Belediyeyi bu sistemden çıkarırsanız bu kaçakçılık gerçekleşmiyor. Sayenizde dünya ilk kez yeni bir insan kaçırma yöntemini görmüş oldu. Bir VIP hizmetle, VIP insan kaçakçılığı yapılıyor Türkiye'de. Pasaport öyle gelişigüzel dağıtılamaz. Eğer sizin pasaportunuz değersizleşirse AK Parti'den giden milletvekili de sıradan vatandaş da dış ülkelerde itibar görmez, itibarımız zedelenir.

Bunu kim yapmıştır? Bunu İçişleri Bakanı yapmıştır, bunu valilik yapmıştır. Valilik eliyle, İçişleri Bakanlığı eliyle pasaportumuz itibarsızlaşmıştır. Neredeyse bir şehir kaçırılmış. Almanya'da Bingöl kadar bir şehir kuruluyor, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun haberi yok. Niye? Çünkü daha önemli işleri var, amirallere sataşacak, Engin Altay'ı tehdit edecek, Kastamonu'da 16 yaşındaki davulcuyu arayacak, 128 milyar dolar afişlerini indirecek. Kendi işi dışında her şeyi yapıyor. Bu işin göbeğinde iktidara yakın siyasetçiler var, belediye başkanları var, eskiden belediye başkanlığı yapmış insanlar var. Bu iş tamamen AKP eliyle yapılmıştır.