CHP’den toplu taşıma doğalgazına vergi indirimi teklifi

CHP’den toplu taşıma doğalgazına vergi indirimi teklifi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, özellikle büyükşehir belediyelerinin toplu taşımada kullandığı sıvılaştırılmış doğalgazdan (CNG) alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) kaldırılması ve katma değer vergisinin indirilmesini düzenleyen kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın tarafından hazırlanıp TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde toplu taşımada kullanılan CNG’den alınan KDV'nin oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmesi, ÖTV’nin de sıfırlanması öngörüldü. Kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde tüketilen doğalgaz ithal edilmektedir. Doğalgazda; artan döviz kuru, petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle ciddi bir maliyet baskısı bulunmaktadır. Doğalgazda dışa bağımlılığın etkisi her şeyden önce vatandaşlarımıza pahalılık olarak yansımaktadır. Özellikle toplu taşımada kullanılan doğalgaz, belediyelerimizde ciddi bir maliyet oluşturabilmektedir. Çevre sorunları açısından belediyelerimizin hava kirliliği ile mücadele başta olmak üzere toplu taşımada kullandıkları doğalgazın özellikle vergiden doğan maliyeti toplu taşımayı aksatabilecek ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Sosyal Belediyecilik İlkeleri gereği toplu taşımada kâr amaçlı bir hizmet yapılmamakta, belediyelerimiz bu anlamada toplu taşımayı sübvanse edilmektedir. Belediyelerimizin gelir gider kalemlerinde özelikle doğalgaz giderlerinin son yıllarda aşırı artış göstermesi nedeniyle sistemin sürdürülebilirliği kalmamıştır”

‘Özellikle Ankara’da toplu taşımaya darbe vuruyor’

Kanun teklifinin acilen gündeme alınması çağrısı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma hizmetinde kullandığı otobüslerin yüzde 84’ünde kullanılan CNG’deki fiyat artışının sistemi zora soktuğuna işaret etti. CHP’li Akın, “Belediyelerin toplu taşıma için kullandığı CNG’den alınan ÖTV kaldırılmalı, KDV de yüzde 1’e indirilmesi gerekiyor. Bu sorun özellikle Ankara’da toplu taşımaya adeta darbe vurur noktaya ulaştı. AK Parti iktidarı milyonlarca vatandaşımızın kullandığı toplu taşıma sisteminin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmamalı ve bu adımı derhal atmalıdır” diye konuştu.

Etiketler :