CHP'den 'OHAL ihaleleri araştırılsın' önergesi

CHP'den 'OHAL ihaleleri araştırılsın' önergesi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, OHAL döneminde yapılan ihalelerin araştırılması talebiyle TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sundu.

CHP Genel Başkan Yardıncısı Muharrem Erkek, 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra 3 aylığına ilân edilen ancak 2 yıl süren olağanüstü hâl (OHAL) dönemine ilişkin ihalelerin incelenmesi gerektiğini belirtti. Erkek, bu dönemde yapılan geçiş garantili otoyol ve köprü, yolcu garantili havalimanı ihalelerinin ‘ticari sır’ olarak saklanmasının nedenini TBMM Başkanlığına araştırma önergesi vererek sordu.

"İktidarın keyfi rejimine dönüştü"

OHAL’in FETÖ ile mücadele kapsamında başlatılmasına rağmen iktidarın keyfi rejimine dönüştüğünü belirten Erkek, OHAL’de demokrasiye aykırı biçimde seçim ve referandum da yapıldığını hatırlattı.

Türkiye, yolsuzluk algı endeksinde 38 sıra geriledi

Erkek, Türkiye’nin 2019 yılında açıklanan yolsuzluk algı endeksinde bir yılda 13 sıra birden, 2013 sonrası dönemde ise toplamda 38 sıra gerilediğini ifade ederek OHAL koşullarında gerçekleştirilen ihalelerin incelenmesini talep etti.

Erkek şu ifadeleri kullandı:

Demokrasinin temelinde, vergi veren yurttaşın, bunların nereye harcandığını sorgulayabilmesi yatmaktadır.

Eğer iktidar, halkın vergisini yine halk için harcıyorsa halka hesap vermekten neden kaçınsın? Sayıştay raporlarını neden gizlesin? Bir iktidar, yandaşlara kaynak aktarmıyorsa, ekonomi çakılırken dolarla geçiş ve uçuş garantileri verilen otoyol, köprü ve havalimanı ihalelerini ticari sır olarak saklama gereği duyar mı?

Kamu İhale Yasası’nda düzenlenen doğal afet, salgın hastalık gibi öngörülemeyen olaylarda ihalenin ivedilikle yapılmasına ilişkin istisnanın iktidar tarafından olağanlaştırıldığını kaydeden CHP’li Erkek, “İktidarın istisnai bir uygulamayı olağan hale getirerek ihaleleri rant aktarımı olarak kullandığı iddia edilmektedir. OHAL döneminde de bundan geri durulmamıştır” dedi.

Etiketler :