CHP'den Baykal-Erdoğan Görüşmesi İçin İlk Açıklama

CHP'den Baykal-Erdoğan Görüşmesi İçin İlk Açıklama
Sürpriz Erdoğan-Baykal görüşmesine CHP'den ilk değerlendirme...CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “CHP hükümet kurma süreciyle ilgili hiçbir önkoşul ve kırmızı çizgiden söz etmeyecek. Bizim kırmızı çizgimiz zaten milletvekillerinin...

Sürpriz Erdoğan-Baykal görüşmesine CHP'den ilk değerlendirme...

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “CHP hükümet kurma süreciyle ilgili hiçbir önkoşul ve kırmızı çizgiden söz etmeyecek. Bizim kırmızı çizgimiz zaten milletvekillerinin Meclis açıldığında edeceği yeminin içinde” dedi.

Altay, TBMM’de basın mensuplarının seçim sonuçlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

-“6-7 TANE HÜKÜMET SEÇENEĞİ VAR”-

AK Parti ve CHP koalisyonu senaryosuna ilişkin soruya Altay, şu yanıtı verdi:

“Millet ortaya bir tercih koydu. Bu tercihi iyi okumak lazım. Milletin tercihine saygı göstermek ve o istikamette devleti işletmek lazım. Böyle baktığınız zaman çok seçenek var. Dün ben oturdum, herhalde 6-7 tane seçenek var, hükümet seçeneği var. Seçmen bir mesaj verdi, dedi ki AK Parti’ye ‘Sen tek başına bu işi yapamıyorsun, milleti kamplara ayırdın dedi, ekonomiyi kırdın, demokrasiyi boğdun’ dedi. Bunu böyle okuduğunuz zaman AK Parti’nin içinde olacağı ya da olmayacağı yeni bir hükümet hep mümkün. Bu konuda CHP olarak Sayın Genel Başkanımız bir açıklama yaptı. Erken seçimi konuşmak için çok erken. Yani erken seçimin bir anlamı yok hem kaynak israfı hem de gereksiz zaman israfı aynı zamanda. Birileri hükümet kurmakta zorluk çıkarırsa millet onu cezalandırır, bunun geçmişte de çok örnekleri var.

-“CHP YAPICI BİR YAKLAŞIMLA, ANLAYIŞ İÇERİSİNDE HÜKÜMET GÖRÜŞMELERİNDE TABİ Kİ OLACAKTIR”-

Vatandaş diyor ki çelik-çomak oynamıyoruz. Biz milletten mesajı aldık. CHP yapıcı bir yaklaşımla, anlayış içerisinde hükümet görüşmelerinde tabi ki olacaktır ama teamüller belli önce Sayın Başbakan’a en çok oyu alan partinin genel başkanına bir görev verilecek. O kendince görüşmelerini yapacak. 276 bulunduğu vakit hükümet kurulur. Burada dikkat edilmesi gereken şu, hükümet her türlü kurulur da hükümetin iş yapma kabiliyetinin, kapasitesinin biraz rahat olması lazım.

-“HİÇBİR ÖNKOŞUL VE KIRMIZI ÇİZGİDEN SÖZ ETMEYECEK”-

24. Dönem parlamentoda çıkan birçok kanunun revize edilmesi lazım. İç Güvenlik başta olmak üzere ama bunu derken şu anlaşılmasın yani CHP hükümet kurma süreciyle ilgili hiçbir önkoşul ve kırmızı çizgiden söz etmeyecek. Bizim kırmızı çizgimiz yok mu, var ama bizim kırmızı çizgimiz zaten milletvekillerinin Meclis açıldığında edeceği yemin var ya, o yeminin içinde. Herkes o bizim kırmızı çizgilerimiz üzerine TBMM kürsüsünde yemin edecek. Dolayısıyla geriye bizim için bir kırmızı çizgi yok. Ufak tefek şeyler var. Bunlar ne yapılır, oturulur, koalisyon protokolü yapılırken, bunlar protokolde ve hükümet programında karşılıklı konuşulan. Hep benim dediğim olsun, hep senin dediğin olmaz. Elbette bizim de olmasını çok istediğimiz bazı şeyler koalisyon olmamız nedeniyle eğer biz olursak diyorum olmayabilir bir kısmı.”

-“CHP KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA SORUMLULUK ŞUURUYLA HEP SİYASET YAPMIŞTIR”-

“Kapıları kapatmıyorsunuz AK Parti’ye” sözüne Altay, şu yanıtı verdi:

“Sayın Genel Başkan erken seçim olmaz diyerek anlayışını ortaya koydu. Erken seçimin olmayacağını söylemek Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacağım demektir. CHP kurulduğu günden bu yana sorumluluk şuuruyla hep siyaset yapmıştır.”

-BAYKAL-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN, ‘HÜKÜMET KURMAYLA BİR İLGİSİ OLDUĞUNA İHTİMAL VERMİYORUM’ DEDİ-

“Cumhurbaşkanı ile Baykal’ın görüşmesine ne diyorsunuz?” sorusuna Altay, “Muhtemelen şudur Erdoğan anayasaca çizilmiş çerçeve var ya cumhurbaşkanıyla ilgili o çerçeveyi kırıp dökmüştü, sanıyorum bir parça kendini belki o çerçevenin içine yeniden yerleştirme arzusu içinde olabilir. Bunun hükümet kurmayla bir ilgisi olduğuna ihtimal vermiyorum” yanıtını verdi.

Koalisyon görüşmelerine ilişkin bir temas olup olmadığına ilişkin soruya da Altay, “Hayır” diyerek şöyle devam etti:

-“ŞU ANDA HİÇBİR PARTİNİN HİÇBİR PARTİYLE RESMİ BİR TEMASI YOK”-

“Kulislerde şöyle olur bu işler, resmi görüşme olmaz da informal olarak bir AK Partili milletvekili benle bir yerde çay içer örneğin ya da MHP’li milletvekili ya da HDP’li milletvekili, ayrı partiden iki kişi bir araya geldiğinde medya bunlar hükümeti konuşuyor diyecek, aslında orada hükümet konuşulmuyor bile olabilir.

Benim bildiğim şu anda hiçbir partinin hiçbir partiyle resmi bir teması yok. Ama bu olmayacak demek değil. Partiler bunu genellikle genel başkan düzeyinde yapmazlar. Genel başkanlar belli isimleri görevlendirirler. Önce güreşçilerin, pehlivanların peşrev hesabı bunlar biraz yapılır, sonra liderler bir araya gelir.

-“KOALİSYON MÜZAKERELERİNDE ÖNKOŞUL OLMAZ”-

Çocuk vazoyu kırar, siz ya kendiniz toplarsınız ya kulağını çekip ona toplatırsınız. Türkiye’yi bir toplamak lazım. Bir onarım programına ihtiyaç var, yapısal dönüşümlere ihtiyaç var, anayasa değişikliğine hatta TBMM İçtüzüğü değişikliğine ihtiyaç var. 24. Dönemde çıkmış bazı kanunlarda revizyona ihtiyaç var, bazılarını tümüyle çöpe atmak gereği var İç Güvenlik Kanunu gibi. Bunlar hep bakılır ama bunların hiçbiri koalisyon müzakerelerinde önkoşul olmaz. Ama hükümet programı yazılırken bunlar karşılıklı ikna metoduyla çözülebilecek şeylerdir.”

“Deniz Baykal’ın Meclis Başkanlığında adı geçiyor, ne diyorsunuz sorusuna Altay, “Yakışır… Sayın Baykal’ın öyle bir arzusu var mı bilmiyorum” dedi.

Altay, “Türkiye hükümetsiz kalmayacak” diye ekledi.