CHP, yurt sorununu Meclis'e taşıdı

CHP, yurt sorununu Meclis'e taşıdı
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, üniveriste öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarının karşılanamamasının nedenlerinin araştırılarak, öğrencilerin yurt ihtiyacına dayalı yaşanan sorunlarının önüne geçilebilmesi adına 25 CHP’li Milletvekili ile birlikte TBMM Başkanlığı’na araştırma komisyonu kurulması için teklif sundu.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Türkiye'de yükseköğrenim gören öğrencilerin barınma ihtiyaçları ile Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün yurt kapasitesinin artan talebi karşılamamasının nedenlerinin araştırılarak, öğrencilerin yurt ihtiyacına dayalı yaşanan mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi adına 25 CHP’li Milletvekili ile birlikte TBMM Başkanlığı’na araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti.

Yeşil, sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde; “Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 2019-2020 Eğitim-Öğretim döneminde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 793 yurt ve bu yurtlarda 703.175 öğrenci kapasitesi mevcut iken, kamuoyuna yansıdığı kadarıyla 2021-2022 Eğitim-Öğrenim döneminde yurt sayısı 773'e ve kapasite sayısı 695 bine gerilemiştir. Ek olarak 2021 yılı verilerine göre ülkemiz genelinde 2.894 özel yurt bulunmakta ve bu yurtların toplam kapasitesi 442 bindir. Türkiye genelinde devlet ve vakıf olmak üzere toplam 207 yükseköğretim kurumunda ise 3 milyon 800 bin öğrencinin 815 bin 365'i 2021 yılında üniversitelere yerleşmiştir.” dedi

Yeşil’in yanı sıra 25 milletvekilinin imzasının bulunduğu Araştırma Önergesi’nde şu konulara da değinildi:

"Üniversite sayısı, öğrenci sayısı, yurt sayısı ve yurtların öğrenci kapasitelerine ilişkin rakamlar yekün olarak düşünüldüğünde; Türkiye'deki yükseköğrenim kurumlarının sayısının artmasına paralel olarak, özellikle özel yurt sayısında da gözle görünür bir artış hissedilmesine rağmen devlet yurtları ise hem yurt sayısı hem de öğrenci kapasitesi açısından geride kalmış ve yurt arzı öğrencilerin barınma talebini karşılayamayacak noktalara gelmiştir. 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde Covid-19 Pandemisine yönelik kısıtlamalar nedeniyle örgün eğitime ara verilmiş olması barınma dengesini bozmuş, 2021 yılı örgün eğitim döneminin yeniden başlaması da biriken talebi karşılayamamış ve bu durum doğrudan özel yurtlara olan taleple birlikte ev kiralarında ani artışlara da yansımıştır. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol şehirlerde yurt kapasitelerinin yeterli olmaması nedeniyle, öğrenciler özel yurtlara ve kiralık ev arayışına mahkum hale getirilmiştir"

Anayasa: Kimse eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz

Maddi durumu elveren öğrenciler, devlet yurtlarına göre daha iyi imkanlara sahip olan özel yurtları ve ev kiralamayı tercih etmişse de, sosyal ekonomik durumu yeterli olmayan öğrencilerin barınma sorunu çözülmediğini de önergede belirten Yeşil; “Kaç öğrencinin eğitim hakkından mahrum kalarak eğitimine zaruri şartları nedeniyle ara vereceği ya da bırakacağı ise cevap arayan ve mutlak suretle çözülmesi gereken bir başka önemli sorun haline gelmiştir. Anayasamızın 42'nci maddesinin ilgili fıkralarından hareketle; 'Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz' ve 'Devlet, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar' demek suretiyle öğrencilerin bir kangren haline gelmiş yurt ve barınma sorununu çözmekle mükelleftir”

Yurt sorunu büyümeden planlama şart

Yeşil, yurt sorununun bütüncül bir planlama dahilinde çözülebilmesi adına, yükseköğretim kurumlarının il ve ilçelere göre dağılımı dikkate alınarak, bu illerdeki öğrenci sayılarının ve barınma taleplerindeki tercihlerine dair planlamanın da etkisi dikkate alınmasının altını çizen Yeşil, “Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlara olan talebin, eğitim-öğretim dönemleri başındaki mevcut durumu ile eğitim-öğretim döneminin sonundaki kontenjan farkı da belirlenmeli ve öğrencilerin devlet yurtlarından ayrılmasındaki temel sebepler araştırılarak, devlet yurtlarının sağladığı imkanlardaki yetersizlik ve fiziki koşulların iyileştirilmesi ile, öğrencilerin bu yurtlardaki memnuniyet seviyesi de yükseltilmelidir” yorumunda bulundu.

579 yurt kaç saray eder?

'Her ile bir üniversite' sloganıyla yola çıkıp üniversite içindeki fakülte ve meslek yüksekokullarının olduğu illerde tabelaları değiştirip “üniversite” sayısını arttırdılar. Bunu yaparken dahi öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının çözülmesi noktasında göstermelik adımlar attılar. Bugün 18 yıllık iktidarlarında 579 yurt yapmakla övünüyorlar. 579 yurt, döviz hesabıyla ülke ekonomisinin on yıllarca ipotek altına alındığı, hasta garantisi verilmiş kaç Şehir Hastanesi eder, araç garantisi verilmiş köprü ve otoyol eder? Kaç yazlık ve kışlık saray eder? Gelinen noktada geçen sene örgün eğitimin sekteye uğramasıyla birlikte üniversiteli gençlerin yurt sorunu görmezden gelinemeyecek kadar ciddi bir noktaya gelmiştir. Acil olarak bir planlama yapılarak bölge, il ve ilçe bazındaki üniversitelerimizdeki öğrenci kontenjanları ile yurt kontenjanlarının tespit edilerek fark olan bölgelerde ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerimiz barınma sorununu çözemediği için parklarda eylem yapmak istiyor, onu dahi çok gören bir anlayışın en temel hak olan barınma sorununu görmezden gelmesini doğru bulmuyoruz. Eğer bu sorun çözülemezse ne yazık ki öğrencilerimiz ekonomik imkanlarının elvermemesi nedeniyle memleketlerine geri dönmek zorunda kalabilirler. Bunu asla görmezden gelemeyiz ve görmeyeceğiz de. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, pandemi sürecinde esnaflarımıza, çiftçilerimize, emekçilerimize destek olduğumuz gibi, bu süreçte yardımcı olmak adına belediyelerimiz vasıtasıyla öğrencilerimize de elimizden geldiği ölçüde destek olacağız.

CHP belediyeleri üzerine düşeni yapıyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş, Ankaralı öğrencilerimizin barınma sorununu, Şefkat Evleri ve kiralanan oteller vasıtasıyla çözeceğini duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız 3 öğrenci yurdunun açılışını gerçekleştirdi ve hedef 5 bin kişilik öğrenci yurdu dedi. Biz taşın altına elimizi koyuyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışıyla bu önemli sorunu çözmek adına çalışıyoruz. Öğrencilerimizin barınma sorununun çözümü noktasında esas sorumluluğu bulunanlardan da aynı özveriyi bekliyoruz.”