Cezaevlerinde İnsan Hakları İhlalleri: 28 Kişilik Koğuşlarda 40 Kişi Tutuluyor

Cezaevlerinde İnsan Hakları İhlalleri: 28 Kişilik Koğuşlarda 40 Kişi Tutuluyor
TİHEK Raporu: Maltepe ve Afyonkarahisar cezaevlerinde yapılan denetimlerde, kapasite sınırlarının aşıldığı ve insan hakları ihlallerinin yaşandığı tespit edildi. Mahpuslar işkence ve kötü muameleye maruz kalıyor.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Maltepe L Tipi Cezaevi'nde gerçekleştirdiği ziyaretin ardından çarpıcı bir rapor yayımladı. Rapor, cezaevindeki mahpus sayısının kapasitenin üzerinde olduğunu ortaya koydu.

Bin 760 kişilik kapasitesine rağmen cezaevinde 2 bin 188 tutuklu bulunduğu belirtildi. Bu durumun, bazı mahpusların yerde yatmak zorunda kaldığı ve koğuşlarda yatak kapasitesinin üzerinde insanların barındırıldığı anlamına geldiği vurgulandı.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Raporda ayrıca, Maltepe Cezaevi'nde görevli bir personel hakkında son bir yıl içinde 16 işkence ve kötü muamele şikayeti yapıldığı ancak idari soruşturma sonucunda ceza verilmesine gerek olmadığı kararı verildiği bilgisi yer aldı.

Cezaevi koşullarının, tutukluların insanlık dışı muameleye maruz kaldığı şeklindeki iddiaları da TİHEK raporunda dikkat çeken noktalardan biri oldu.

AFYONKARAHİSAR T TİPİ CEZAEVİ'NDE BENZER İHLALLER

Raporda ayrıca Afyonkarahisar T Tipi Cezaevi'nde de benzer hak ihlallerinin yaşandığı belirtildi. Bin 212 kişilik kapasitesine rağmen cezaevinde bin 334 mahpusun bulunduğu kaydedildi.

Hasta ve engelli mahpuslar için uygun olmayan koşulların varlığı, cezaevi idaresinin insan hakları eğitimi konusundaki eksiklikleri ve kadın tutukluların kullanabileceği temel ihtiyaçların karşılanamaması gibi sorunlar raporun diğer önemli tespitleri arasında yer aldı.