Çevreci köylülerden, keçili, eşekli ve arılı eylem

Çevreci köylülerden, keçili, eşekli ve arılı eylem
Tunceli'de Sütlüce Köyü yakınlarında yapımı planlanan Katı Atık tesisinin çevre tahribatı yaratacağını ifade eden köylüler belediye önünde eşek, keçi ve arı kovanlarıyla eylem gerçekleştirdi.

Tunceli Belediyesi öncülüğünde, 7 ilçenin belediye başkanları tarafından Avrupa Birliği'nin de fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı planlanan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine karşı köylüler, 55 bin ağaç kesileceğini, doğanın tahribata uğrayacağını, inanç yerlerinin çöp altında kalacağını, tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin son bulacağını belirterek birçok kez belediye binası önünde eylem yaptı. Geçen ay Tunceli Belediyesi'nin 'Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesinden çekilmesine ilişkin meclis oylaması yapıldı. Oy çokluğuyla projeye devam edilmesi yönünde karar çıktı ve köylülerin tepki gösterdiği salonda arbede çıktı.

Bugün merkez ve 7 ilçe belediyesi tarafından DER-KAB (Dersim Katı Atık Birliği) toplantısının olacağını öğrenen köylüler, getirdikleri eşek, keçi, köpek ve arı kovanlarıyla belediye binası önünde protesto gerçekleştirdi. Köylüler, belediye başkanlarının projeden çekilmelerini istedi.

whatsapp-image-2022-11-30-at-14-48-16-1.jpeg

'Herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz'

Protesto eyleminde daha sonra söz alarak konuşan Sütlüce Köyü Muhtarı İmam Çelik bugün bu eyleme birlikte yaşadıkları yaşam kaynağı olan hayvanlar ile birlikte geldiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu hayvanlarımızı buraya getirmemizin sebebi, biz köylüler bu hayvanlarla birlikte yaşıyoruz ve geçimimizi bunlardan sağlıyoruz. Köyümüz onların da doğasıdır. Bizim orada inanç yerlerimiz var. Bu kurbanlarımızı orada kestiğimiz için bunları da bugün oraya getirdik. Bizim inanç yerlerimizin çöplerin altında kalmaması için bunu yapıyoruz yoksa biz tesise karşı değiliz. İnanç yerlerimizin üzerine çöp tesisi yaptıkları için karşıyız. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz, herkes bu mazeretimizi göz önünde bulundursun ve ona göre hareket etsin”

'Arıcılık bitecek'

Bölgede arıcılık yapan Zülfikar Güçlü ise şunları dile getirdi:

"Sorunumuzu anlatmanın en güzel yollarından biri buydu. Bizim doğada beraber bulunduğumuz beraber yaşadığımız canlılar bunlar. 18 hektar korkunç büyük bir alan. Canlıları hayatta tutan yeşil bir alan. Burayı yok etmekle bu canlıları yok edeceksiniz. Onlar yok olursa bizlerde yok oluruz. Oraya gidecek yollar bile korkunç bir ağaç katliamına yol açacak. Ben anlayamıyorum o yer konusunda neden bu kadar ısrar ediyorlar. Ben arıcılık yapıyorum. Arıcılık bu tesisle bitecek”