Cengiz İnşaat’a karşı yöre halkı direnişte

Cengiz İnşaat’a karşı yöre halkı direnişte
Cengiz İnşaat, Rize İkizdere’de bulunan ve biyolojik çeşitlilik nedeniyle koruma altında olan İşkencedere Vadisi’nde taşocağı çalışmalarına başladı. Yöre halkı ise bu katliama dur demek için nöbette.

Cengiz İnşaat’ın açmayı planladığı ve 16 milyon tona yakın taşın alınacağı bazalt ocağı projesine yöre sakinlerinin tepkileri sürüyor. Yeşil vadinin doğal güzelliğinin yok olacağını ve köylerinin ellerinden gideceğini savunan yurttaşlar projeye karşı. Yöre sakinleri, İyidere’de deniz doldurularak yapılacak Lojistik Liman projesi için planlanan taş ocağının doğaya zarar vermeyecek başka bir alanda açılmasını istiyor.

BirGün'ün haberine göre, Vadide taşocağı için harekete geçen Cengiz İnşaat’ın iş makineleri, Jandarma desteğiyle vadiye girdi. İş makinesinin önüne çıkan yöre halkı, yolu kesmeye çalıştı. Ancak jandarma ve polis yurttaşlara müdahale etti. Jandarma yolu kapatan köylüleri kenara çekmeye çalışırken bazı köylüler dozerin önünü kesti. Dozerin sürücüsü ise durmayarak aracı, köylünün üstüne sürdü. Bu anlar yurttaşlardan tarafından kaydedilirken, bir köylü “Ezsin beni” diye seslendi. Jandarma iş makinesinin önünü kesen köylüyü de kenara alınca dozer vadiye girdi. Güvenlik güçleri ise barikat kurarak vadiyi hem araç hem de yaya trafiğine kapattı.

Halk 'dur' dedi

İşkencidere Vadisi’ne giren iş makinesinin çalışma yaptığı alana orman içinden ulaşan köylüler, daha sonra ateş yakıp oturma eylemine başladı. Köylüler oturma eylemi yaparken iş makinesinin çalışmasını durdurduğu bildirildi.

'Taş vermeyeceğiz'

Yöre sakinlerinden Yüksel Baş, “Bizim çay bahçelerimiz yaşam alanlarımız hep burada. Çaylık alanlarımız var, arılarımız var, su kaynağımız var. Bütün gelirimiz buradan. Taşocağı olursa biz mahvoluruz” dedi. Ayşe Baş ise “Malımızı korumak için buradayız. Gece gündüz burada nöbet tutacağız. Biz buradan yol vermeyeceğiz, mal vermeyeceğiz, taş vermeyeceğiz. Onlar bezecek, biz bezmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini anlatan Dursun Baş da “Ormanı katlederek liman dolgusu yapılmaz” şeklinde konuştu.