Depremde Ahbap'a 46 milyon TL'lik çadır satmıştı! Kızılay skandalı böyle savundu

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin 3. gününde Kızılay'ın Ahbap'a 46 milyon TL'lik çadır sattığı ortaya çıkmıştı. Kızılay, gündeme bomba gibi düşen skandalla ilgili açıklama yaptı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, canlı yayında yaptığı açıklamada "AHBAP çadır ithal etseydi, bizim maliyetine verdiğimizin 2 katına almak durumunda kalacaktı. Büyütülecek bir hadise değil" dedi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, depremin üçüncü gününde Ahbap Derneği’ne çadır sattıkları ortaya çıkınca yaptığı açıklamada buradaki parayı yine çadır üretmek için kullandıklarını iddia etti, Twitter'da yaptığı paylaşımları ise yoruma kapattı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki ‘yetersizliğiyle’ eleştirilerin hedefinde olan Kızılay’ın, depremin üçüncü gününde Ahbap Derneği’ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığı ortaya çıkmıştı. Açıklama yapan Ahbap ve Kızılay da bu yöndeki haberleri doğruladı.

Depremin üçüncü gününde çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay tepkilerin odağındayken, Kızılay'ın başkanı Kerem Kınık’tan açıklama geldi.

Kınık, sattıkları çadırların parasını çadır imal etmek ve diğer yardımlar için kullandıklarını iddia etti.

Twitter'da yaptığı açıklamayı tepkilerden çekindiği için yorumlara da kapatan Kınık, şunları yazdı:
Kızılay Çadır, Türkiye Kızılay Cemiyeti’nin bir iştirakidir ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir.

Öncelikle Kızılayın TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder.

Ayrıca, barınma hizmet kümesi sorumlusu olan AFAD’ın kendisinden tedarik etmek için sipariş verdiği sayıda çadırı istenilen zamanda imal eder.

Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarının ve Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların taleplerini üretir.

Satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktarır, Kızılay da afetler için gerekli olan çadır ve sair insani yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır.

KIZILAY-AHBAP İŞBİRLİĞİ

Ahbap Derneği de Kızılay’ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır’dan maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevkedip depremzedelerin hizmetine sunmuştur.

Kızılay Çadır&Tekstil AŞ’de Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır.

Kızılay Çadır&Tekstil AŞ gerek günlük 1000 çadır imali gerekse ithalat ve yurt içi fason imalat ile AFAD’a barınma desteği vermeye devam etmektedir.

*Ahbap ve Kızılay’ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir.

CANLI YAYINDA SKANDALI BÖYLE SAVUNDU: BÜYÜTÜLECEK BİR HADİSE DEĞİL

Kızılay'ın Genel Başkanı Kerem Kınık, konu ile ilgili CNN Türk canlı yayınında da açıklamalarda bulundu.

Kınık, "AHBAP çadır ithal etseydi, bizim maliyetine verdiğimizin 2 katına almak durumunda kalacaktı. Büyütülecek bir hadise değil. AHBAP bizden almasaydı, biz bu çadırları AFAD'a verecektik." dedi.

Kınık'ın açıklamaları şu şekilde:
"AHBAP bu konu ile ilgili bir bağış almış, yani barınma ihtiyacının giderilmesi için bir bağış alınmış. Kendisi bu bağışı bir bedel üzerinden verecek, belki bunu ithal etseydi belki bizim standartlarımız da uluslararası en iyi kalitede ki kış çadırlarını bizim maliyetine verdiğimizin 2 katına yurt dışından almak zorunda kalacaktı. Ama biz daha düşük maliyetle bağışçının toplam maliyetini düşürecek şekilde sahayı seferber ettik. Bu çadırlarda başka bir ülkeye kurulmadı yine depremzedelerimize, AFAD'ın göstermiş olduğu yerlere kuruldu. Biz bu parayla da hammadde aldık çok hızlı bir şekilde ve üretimimizi içine katmış olduk. Dolayısıyla bu büyütülecek bir hadise değil. Günün sonunda vatandaşımıza hizmete gitmiş.

Etiketler :