Bursa Depremini İstanbul Neden Güçlü Hissetti

Jeoloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu Bursa'da meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki deprem sonrası açıklamalarda bulundu. Gökçeoğlu "Geyve, Mekece, İznik, Gemik, Mudanya hattının 6.7-7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyelleri mevcut" açıklamasında bulundu. İstanbul'un depremi yoğun hissetmesinin nedeni için sığ bir yerde olması ve insanların ayakta olması olarak açıkladı

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu 5,1 ve 4,5'luk Bursa depremi sonra Halktv.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

Gökçeoğlu şunları kaydetti:

1- Deprem Marmara'nın güney kolunda gerçekleşti. Bu bölge fay kırıklarının dağılımı açısından ne kadar büyüklükte bir depreme neden olabilir? Etki alanı nasıl olur?

Bu kesimde çok sayıda irili ufaklı fay segmentleri mevcut. Bugünkü deprem küçük bir normal fayda gerçekleşti. Ancak, Geyve, Mekece, İznik, Gemik, Mudanya hattı boyunca Kuzey Anadolu Fay Zonunun 5 adet segmenti mevcut. Bu segmentlerin 6.7-7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyelleri mevcut. Bu hat boyunca oluşan en yakın depremin üstünden yaklaşık 600 yıl geçmiş durumda. Ancak, Kuzey Anadolu Fay Zonunun kuzey koluyla karşılaştırıldığında bu bölgede hız çok düşüktür. Neticede, bu bölge deprem açısından dikkat edilmesi, hazırlıklı olunması gereken bir bölgedir. Bölge nüfus yoğunluğu ve sanayi olarak kritiktir. Bununla birlikte ismini vermek istemiyorum ama bazı bölgelerin jeoteknik şartları oldukça kötüdür. Bu kesimlerdeki yerleşimlere ve mühendislik yapılarına bir değil iki kez dikkat etmek gerekir.

2- Marmara'ya kıyısı olan kentlerden İstanbul'da deprem çok fazla hissedildi, bunu nasıl okumak gerekiyor. Olası İstanbul depremi dün itibariyle insanları çok daha fazla endişelendirdi. Bu konuda ne demek istersiniz.

Kuşkusuz deprem oldukça sığ bir noktada oluştu, hissedilmesinin ana fiziksel nedenlerinin başında gelmekte. Ayrıca herkesin ayakta olduğu bir saatte olması ve son zamanlarda insanların depremlere karşı daha duyarlı gelmiş olması da etkili oldu.

3- Sakarya çukuru, ve bölge nasıl bir deprem potansiyeli taşıyor?

Daha önce açıkladığım (1. Soruda) segmentler içinde Sakarya çukurunu en çok etkileme ihtimali olan Geyve segmentidir. Ancak bunun etkisi 1999 Depremlerinden daha fazla olmayacaktır. Sakarya çukurunu etkileyecek en ciddi depremler 1999’da gerçekleşti. Ancak, yine de Geyve segmentinin üreteceği 7’den büyük bir deprem Sakarya çukurunu ciddi etkiler. Bununla birlikte Sakarya’da 1999 depremlerinden sonra yapılan planlarda yüksek katlara izin verilmemiş olması, ciddi yıkımı yaşamış olması bu bölgedeki yeni yapılaşmada depremi dikkate almış olması, böyle bir depremi iyi biçimde atlatacağı kanaatini oluşturmaktadır.

Kaynak:halktv.com.tr