Burdur Valiliği'nden Salda raporu: Endemik bitkiler zarar görecek

Burdur Valiliği'nden Salda raporu: Endemik bitkiler zarar görecek
Burdur Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yayınladığı Salda Gölü raporunda, çevredeki endemik bitkilerle ilgili, “Salda gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir” denildi.

Burdur Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün son raporunda 'Dirmilmorgeveni' isimli endemik bitkiye ilişkin “Salda gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin yaptığı Millet Bahçesi inşa çalışmaları ise halen sürüyor.

'Türkiye’nin Maldivleri' olarak adlandırılan ve bembeyaz kumlarına ayakkabı ile bile basılmasının sakıncalı olduğu uyarısı yapılan Burdur’daki Salda Gölü’ne yapılan Millet Bahçesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin ihalesiyle yapılan Millet Bahçesi’nin önümüzdeki temmuz ayında açılması bekleniyor.

'Dünyadaki iki bölgeden biri'

Bakanlık, Salda’ya Millet Bahçesi yaptırırken, Burdur Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Burdur İli 2019 Yılı Çevre Durum Raporu’nda Salda’ya ilişkin “Dünya’da Mars gezegenin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan Dünya’daki iki bölgeden birinin Salda gölü olduğunu göstermektedir” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda gölün çevresindeki bitkilere ilişkin bilgiler de verildi. Bazı bitki türlerine ilişkin tehditler sıralandı.

Raporda; endemik bitki türlerinden biri olan 'EbenuspisidicaHuber-Mor. & Reese (Dirmilmorgeveni)' diye adlandırılan bitkiye ilişkin “Salda Gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir” denildi.

Raporda 'Ekimiabornmuelleri' bitkisine ilişkin de değerlendirmede bulunuldu. Raporda bitkinin turistik tesislerden zarar görebileceği şöyle anlatıldı:

“Salda Gölü civarındaki turistik tesislerden, yol genişletmelerinden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir. Bu tür, Ekimia cinsinin tek üyesidir. Tür lokal birkaç alandan bilinmesi ve arazi gözlemlerimizde birey sayısının az olması nedeniyle izlenecek bitkiler arasında yer almaktadır.

Ortam olarak serpantinde kayaçlarda ve çakıllı alanlarda yetişmesinden dolayı herhangi bir madencilik faaliyetinden etkilenebilir. Ayrıca Salda Gölü çevresinde karayoluna yakın yayılış göstermesi nedeniyle herhangi bir yol genişletme ve diğer uygulamalarda dikkatli olunması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Salda Gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir”

Raporda 'Verbascumtrapifolium' isimli bitkinin de Salda Gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksek olduğu açıklandı.

ANKA

 

Etiketler :