Bu yaz bu koyu yaktılar şimdi imara açtılar. Bu koya 650 villa yapılacak
İzmir'in incisi Urla son dönemdeki gastronomi turizmi adımları, doğası ve denizi ile öne çıktı. Ancak Türkiye'nin ciğerlerini yakan orman yangınlarından Urla'da nasibini aldı. İzmir'de bu yaz çıkan orman yangınlarından biri de Urla'nın bakir koyu Yağcılar'da başladı.
19 saat süren söndürme çalışmalarının ardından ancak kurtarılan Yağcılar, inşaat için yapılan doğa kıyımından kaçamadı. Urla'nın gözbebeği Yağcılara tam 650 ultra lüks villa yapılmak isteniyor. Proje gerçekleşirse Yağcıların bakir ormanında tam 45.000 ağaç katledilecek.
ÜÇÜNCÜ DERECE SİT ALANI YAPILDI
Bu yıl 30 Temmuz'da yangınla gündeme gelen Yağcılar önce birinci derece sit alanıydı, şimdi ise üçüncü derece sit alanı oldu. İmara açılan koya 650 lüks villadan oluşan inşaat projesinin yapılması planlanıyor.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Bakan, Yağcılar'ın doğasını katledecek projeye karşı çıktıklarını Halk TV'ye anlattı.
Zeytin ve çam ağaçlarından oluşan ormanlık alana yapılacak projenin doğaya ihanet olacağını ifade eden Bakan, "Halkın da rızasının olmadığı bu projede bizim de rızamız yok. Bu kadar yoğun bir yapılaşma bu doğaya ihanettir" dedi.
"BU KADAR YOĞUN YAPILAŞMA DOĞAYA İHANETTİR"
Yağcılar koyunda altyapının da olmadığını söyleyen Selçuk Bakan, kanalizasyon sorunu nedeniyle denizinde kirleneceğine dikkat çekti. Bakan projeye dair şunları söyledi:
"Tavrımız net. Bu kadar yoğun bir yapılaşmaya burada biz Urla Belediyesi olarak izin veremeyiz. Halkın da rızasının olmadığı bu projede bizim de rızamız yok.
Zaten su kıtlığının olduğu bölgede ve bu kadar korunmuş, bu kadar yoğun ağaçların olduğu zeytin ağaçlarının, çam ağaçlarının olduğu bölgede bu kadar yoğun bir yapılaşma bu doğaya ihanettir.
Küçük Menderes havzası yeraltı suyu aramaya kapalı. İZSU'nun burada bir hizmeti yok. Kanalizasyon zaten yok. Hadi kendi arıtmalarını yaptılar. Arıtılan suyu halkın denize girdiği yere deşarj etmek zorunda kalacaklar. Burada yaşayan insanlar susuz ne yapacaklar?"
"BAKLAVA DİLİMİ GİBİ KAĞIT ÜZERİNDE BÖLMÜŞLER"
Proje hayata geçirilirse yaşanacak sorunları aktaran Avukat Şehrazat Mercan ise plansızlığa dikkat çekti. Ormanlık alanın yapısı araştırılmadan parsellere ayrıldığını söyleyen Mercan şöyle konuştu:
"İçine tarımsal amaçlı çok düşük yoğunlukta yapı yapabilirler. Şarap tesisi yapabilirler. Depo yapılabilir. Çiftçinin ihtiyacı için 150 metrekareyi geçmeyen konut yapabilir.
Bunu yapabilecekken, hiç düzenleme olmadan, ortaklık payı almadan 3 tane büyük parseli baklava dilimi gibi kağıt üzerinde bölmüşler. Ne arazinin yüzeyine bakmışlar, ne eğimine bakmışlar.
Koya İki geliş yolu var. Her ikisi de en fazla 5 metre 7 metre genişliğinde köy yolları. Bu koylar Urla'nın en güzel koyları. En bakir koyları. İnsanlar buralara denize geliyor. Trafik yükü zaten çok ağır. Siz buraya böyle 600-650 ev yüklediğiniz zaman onun yaratacağı trafik yoğunluğunu burası kaldırmaz."
YAĞCILAR ORMANINDAKİ YANGIN 19 SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ
Urla'nın Yağcılar mahallesinde 30 Temmuz'da saat 16.33 sıralarında başlayan yangına Orman Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplerce ilk müdahale saat 16.47'de yapılmıştı.
Yaklaşık 19 saat süren söndürme çalışmalarının ardından İzmir Valisi Süleyman Elban, sosyal medya hesabından yangının kontrol altına alındığını açıklamış "Urla Yağcılar Mahallesi'nde çıkan orman yangını, kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları devam etmektedir" bilgisini vermişti.
Yangın nedeniyle sahil tarafında Sahil Güvenlik botlarıyla 15 kişi tahliye edilmiş, 29 karavanda ve 7 evde 135 vatandaşın güvenlik tedbirleri kapsamında tahliyeleri sağlanmıştı.
Bölgede mangal kömürü üretimi yapan işletmeden sıçrayan kıvılcımların yangına neden olduğu belirtilmiş, işletme sahibi İ.A. (33) gözaltına alınmıştı.