Bu İskelet 10 Bin Yaşında... Kafatasında Öyle Bir İz Bulundu Ki "Böyle Bir Olay Yaşanmış Olamaz" Diyeceksiniz

Bu İskelet 10 Bin Yaşında... Kafatasında Öyle Bir İz Bulundu Ki "Böyle Bir Olay Yaşanmış Olamaz" Diyeceksiniz
Aksaray, bulunduğu konum itibariyle Afrika'yı Asya ve Avrupa'ya bağlayan kıtaların birleşim yerinde bulunuyor. Konumu sayesinde geçmişte ilk medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu topraklarda bulunan Aşıklı Höyük'teki kazı çalışmalarında bulunan kafatası müzede sergileniyor. Kafatasının üzerindeki iz ise tüm müze ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor.

Onlarca medeniyete kucak açmış Anadolu kentlerimizden Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde bulunan Aşıklı Höyük'te kazı çalışmaları bir yandan devam ederken bir yandan da kazılarda bulunanlar müzede sergileniyor.

aksaraydaki-10-bin-500-yillik-kafatasi-gorenleri-sasirtiyor-uzerindeki-ize-dikkat-olacak-sey-degil-070bfc.jpg

Kazı çalışmalarında bulunan öyle bir kadın iskeleti var ki kafatasındaki iz bundan tam 10.500 yıl önce belki de dünyadaki ilk beyin ameliyatının gerçekleştirilmiş olduğunu düşündürüyor.

aksaraydaki-10-bin-500-yillik-kafatasi-gorenleri-sasirtiyor-uzerindeki-ize-dikkat-olacak-sey-degil-996577.jpg

1989 yılında başlatılan kazı çalışmalarında birçok yaşam malzemelerinin yanı sıra genç bir kadına ait kafatası bulundu.

aksaraydaki-10-bin-500-yillik-kafatasi-gorenleri-sasirtiyor-uzerindeki-ize-dikkat-olacak-sey-degil-69b014.jpg

Kafatasının 2 tarafından yaklaşık 11.2 milimetre genişliğinde bir delgi ile delindiği tıbben de kanıtlanırken, yapılan bilimsel çalışmalarda hasta kadının bu ameliyattan sonra 10 gün daha yaşadığı tespit edilmiş.

aksaraydaki-10-bin-500-yillik-kafatasi-gorenleri-sasirtiyor-uzerindeki-ize-dikkat-olacak-sey-degil-f0a439.jpg

Yeni Akit'in haberine göre; Aşıklı Höyük ve ilk beyin ameliyatına ilişkin bilgiler veren Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, kazı çalışmalarının 30 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini söyledi.

Aşıklı Höyük'te 1300 yıllık bir yaşam serüveni olduğunun altını çizen Müze Müdürü Yusuf Altın, şöyle konuştu:

"Etçil bir toplum, otçul bir toplum ve daha sonra da sağlık meydana geliyor. Sağlık meydana gelince de ilk beyin ameliyatını bundan 9500 yıl önce Aşıklı Höyük'te görüyoruz. Bu beyin ameliyatına geldiğimiz zaman 25-30 yaşlarında bir hanımefendinin kafatasından 2 tane delik açılarak böyle bir çalışma yapıyorlar.

Bu çalışmayı da muhtemelen kemik ve obsidyen madenlerini kullanarak bu çalışma yapılmış. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra hastanın 10 gün daha yaşadığı tespit edildi. Peki yaşadığı nasıl tespit ediliyor? Örneğin bir uzvumuz kırıldığı zaman bir kaynama süreci geçer ve yeni bir doku, kemik dokusu oluşma süresi var. Antropologlar ve tıp aleminde bununla ilgili gerekli çalışmalar yapıldı ve 10 gün daha yeni bir doku oluştuğu tıbben ispat edilmiştir. Öyle olunca da ilk beyin ameliyatı olarak müzemizin değerli envanterlerinden bir tanesidir” dedi."

Etiketler :