Bodrum'da büyük oyun: İki bakandan gözde koy için gizemli karar!

Bodrum'da büyük oyun: İki bakandan gözde koy için gizemli karar!
Bodrum'da 73 dönümlük orman arazisi yapılaşmaya açılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayladığı yeni imar planı, bölgede betonlaşmayı artıracak. Üst düzey iki bakanın plan üzerindeki etkisi tartışma yaratıyor.

Yavuz Karamahmutoğlu

Bodrum'un Cennet Koyu'nun hemen yanındaki orman arazisi, yeni bir imar planıyla turizm tesisine dönüştürülüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan plan, bölgedeki yapılaşma hızını artıracak.

YENİ İMAR PLANI TARTIŞMA YARATTI

Bölgedeki 73 dönümlük ormanlık alan, 1/25000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği kapsamında turizme açılacak. Bu değişiklik, özellikle betonlaşmanın hızla arttığı Bodrum'da çevreci kesimlerin tepkisini çekti. Planın detayları, 21 Ağustos 2024 tarihinde askıya çıkarıldı ve 30 gün boyunca itirazlara açık olacak.

ÜST DÜZEY BAKANLARIN ROLÜ

CHP'li Bodrum Belediye Meclis Üyesi Nadir Ataman, bu planın arkasında Kültür ve Turizm Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanı’nın yer aldığını belirtti. Ataman, "Bakanlar arasında yapılan bu yazışmalarla orman alanı otel yapımına açılıyor. Ancak, bu durum Cumhurbaşkanı'nın geçmişte dile getirdiği bazı müteahhitlerin kot oyunlarıyla 6-7 katlı binalar yapmasına yönelik eleştirileriyle çelişiyor" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-08-24-saat-15-41-36-77ebb595.jpg

ORMAN ALANI SIFIR OLARAK GÖSTERİLDİ

Ataman’ın açıklamasına göre, raporda turizm alanı olarak sıfır görünen 73.000 metrekarelik orman alanı, yapılaşmaya açılacak. "Planlama alanı tamamen kızılçam ormanı olmasına rağmen, deprem riski taşıyan bu bölgede turizm tesisi yapılması planlanıyor," diye ekledi.

whatsapp-gorsel-2024-08-24-saat-16-01-31-f86d1fda.jpg
Nadir Ataman Belediye Meclis Üyesi

Ataman şunları kaydetti:

"Bakan, Bakan

İki bakan; Kültür ve Turizm Bakanı, mesleği otel işletmeciliği, turizmci. Kabinedeki hemen yanında oturan Tarım ve Orman Bakanı ile yazışıyorlar. Arkadaşı, yoldaşı, orman koruması asli görevi olan bakan, hemen bakan arkadaşı Kültür ve Turizm Bakanı’na yeri tahsis ediyor otel turizm tesisi yapmak için. Uydu görüntülerinde ve raporda, planlama alanı kızılçam ormanı. Deprem riski olan bir bölge, Tarım ve Orman Bakanı, "Ağaçların önemi yok, yap oteli," diyor. Diğer bakan, kabinedeki öbür yanında oturuyor, Çevre ve Şehircilik Bakanı. Arkadaşlar hemen, Bodrum Büyükşehir Belediyesi meclisini baypas ediyor, mecliste seçilmiş AK Partili üyeler de var, onları yok sayıyor. İki memur imzası, bakanlık oluru ile plan askıya çıkıyor. Emsal 0.30, Yençok 7,5 metre, 2 kat. Ancak alan eğimli, kot noktasını yüksek noktadan alınca 6-7 katlı otel yapılıyor. Halbuki Sayın Cumhurbaşkanı, bazı gözünü rant bürümüş bazı müteahhitler kot oyunu ile Boğaz’a 6-7 katlı binalar yapılıyor diye eleştirmişti. Rapordaki tabloya baktığımızda, sıfır olan turizm alanı 73.000 m2. 73.000 m2 olan orman alanı sıfır olarak gösteriliyor. Alın size bir rant hikayesi."

whatsapp-gorsel-2024-08-24-saat-16-01-40-ee83b0e0.jpg

Bodrum'da artan yapılaşma ve çevresel risklere rağmen, orman alanlarının turizme açılması, bölge halkı ve çevreciler tarafından yakından takip ediliyor.

Kaynak:Haber Merkezi