Bırak Çöpe Gitmesin, Ekonomiye Kazandırılsın: Hitit Üniversitesi Geri Dönüşümde Devrim Yaratıyor

Bırak Çöpe Gitmesin, Ekonomiye Kazandırılsın: Hitit Üniversitesi Geri Dönüşümde Devrim Yaratıyor
Hitit Üniversitesi, blister petlerin (plastik ve alüminyumdan oluşan ambalaj çeşidi) geri dönüşümünü kolaylaştırmak için özel bir firma ile işbirliği yaparak bir makine geliştirmeye başladı.

Üniversitenin yazılı açıklamasına göre, kentte geri dönüşüm tesislerine yönelik makine imalatı yapan firma ile Hitit Üniversitesinin iş birliğinde, ilaç ve gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılan bilister petlerin plastik ve alüminyum katmanlarının birbirinden ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması amacıyla "Blister Petlerin Geri Dönüşümü Peojesi" başlatıldı.

20240626-2-64469848-102379593-thumb.jpg

TÜBİTAK'ın da finansal destek sağladığı proje kapsamında geri dönüşüm makinesi geliştirilmek üzere çalışmalar sürüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık, blister petlerin plastik ve alüminyum içermesinden dolayı doğada kendiliğinden çözünemediğini, ayrıştırılmadan geri dönüşümünün de mümkün olmadığını belirtti.

Blister petlerdeki plastik ve alüminyumu ayrıştıracak bir makine üzerine çalıştıklarına işaret eden Işık, yerli imkanlarla geliştirilecek makine ile yılda 200 bin tona kadar atık blister ped ayrıştırılarak geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılabileceğini vurguladı.

20240626-2-64469848-102379595-thumb.jpg

Makine ile hem geri dönüşüm sanayisine hem "sıfır atık" vizyonuna önemli katkı sağlamayı hedeflediklerine dikkati çeken Işık, "Blister petleri, ilaç sanayisinde hapların konulduğu ambalaj ya da bardak şeklindeki paket sularda ve buna benzer alanlarda yaygın olarak kullanılmakta. Bu ürün kullanıldıktan sonra geri dönüştürülemeyen, çöpe atılan bir ürün. Bu ürünü geri dönüştürülebilir hale getirerek ekonomimize ciddi katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yerli ve milli bir ürün olması nedeniyle ülkemizin sıfır atık çalışmalarına da güzel bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Blister petleri ayrıştırmayı başardıklarında hem plastik hem de alüminyum sektörü için geri dönüştürülmüş ham madde elde etme imkanı bulunacağını anlatan Işık, "Bu tip ürünler, doğada çözünememesinden dolayı uzun yıllarda aynı şekilde kalmakta. Bunun geri dönüştürülebilmesi için mutlaka ayırt edilmesi gerekiyor. Ayırt ettiğimizde hem doğaya verilen zarar ortadan kalkacak hem de ekonomik değer ortaya çıkmış olacak." açıklamasında bulundu.

Firmanın yönetim kurulu başkanı İzzettin Akıllı ise dünyada yeşil dönüşümü hızlandırmak istediklerini, buna uygun makineler geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Dünyada blister petlerin geri dönüşümüyle ilgili boşluk olduğunu fark ettiklerini anlatan Akıllı, bu alanda çözümler üretecek bir makine geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Projenin Hedefleri:

İlaç ve gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılan blister petlerin plastik ve alüminyum katmanlarını birbirinden ayırmak.

Ayrıştırılan plastik ve alüminyumun geri dönüşümünü sağlayarak ekonomiye kazandırmak.

Yılda 200 bin tona kadar atık blister petin geri dönüştürülmesini hedeflemek.

Projenin Önemi:

Blister petler doğada çözünemediğinden, geri dönüşümü büyük önem taşıyor.

Bu proje, hem geri dönüşüm sanayisine hem de "sıfır atık" vizyonuna önemli katkıda bulunacak.

Geri dönüştürülmüş plastik ve alüminyum, yeni ürünlerin üretiminde kullanılarak doğal kaynakların korunmasına yardımcı olacak.

Projenin Faydaları:

Doğaya verilen zararın azalmasına yardımcı olacak.

Ekonomiye katkı sağlayacak.

Sıfır atık hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacak.

Türkiye'nin milli imkanlarla makine geliştirme kabiliyetini gösterecek.

Projenin Geleceği:

Prototip üretim aşamasında olan makinenin önümüzdeki aylarda tamamlanması ve test edilmesi bekleniyor.

Makinenin seri üretime geçmesi halinde, blister petlerin geri dönüşüm oranında önemli bir artış olması öngörülüyor.

Etiketler :