Bir dediğin diğer dediğini tutmuyor

Bir dediğin diğer dediğini tutmuyor
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cuma namazı sonrası açıklamalarına cevap verdi. Sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı yazılı açıklamada CHP Lideri, 'Bir dediğin diğer dediğini tutmuyor. Ne söylediğinin farkında değilsin' dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cuma namazı sonrası açıklamalarına sosyal medya platformu Twitter üzerinden cevap verdi. Kılıçdaroğlu yaptığı yazılı açıklamada Erdoğan'a seslendi. 

'Bir dediğin diğer dediğini tutmuyor' 

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın milletin aklıyla alay ettiği iddiasında bulundu. 'Namazdan çıkıyorsun, avluda küfür kıyamet...' diyen CHP Genel Başkanı,' Ne diyeceğimi gerçekten bilmiyorum. Milletin aklıyla, değerleriyle, alay eden sensin Erdoğan!' şeklinde Cumhurbaşkanı'na yüklendi.

'Ne söylediğinin farkında değilsin'

Erdoğan'a Afgan mülteciler konusunda eleştiren Kılıçdaroğlu, 'Bir televizyon programında “sığınmacı alacağız, bu bir cibilliyet meselesi” diyorsun; yarım saat sonra uyanıp "sınırlara duvar örüyoruz" diyorsun. Bir dediğin diğer dediğini tutmuyor. Ne söylediğinin farkında değilsin' dedi.

 

'Belli ki sen saraylardan göremiyorsun'

Yaptığı açıklama ile Cumhurbaşkanı'na seslenmeye devam eden CHP Lideri, ülkede ne kadar mülteci olduğuyla ilgili 'millete soralım' dedi ve 'Etraflarına bakarak mahallelerinden söylesinler, belli ki sen saraylardan göremiyorsun' şeklinde Cumhurbaşkanı'nı eleştirdi. 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir beka sorunu olduğunu ve ülkenin demografik yapısını tehlikeye attığını dile getiren Kılıçdaroğlu, 'Seçimden de kaçtığın için, halkımız sana gerçek fikrini “şimdilik” iletemiyor. Ama gün gelecek göreceksin, sen de gerçekle yüzleşeceksin!' sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

 

35 günlük polemik, neler oldu?

 Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu sözleri Türkiye'nin yaşadığı 35 günlük mülteci polemiğinde son halka oldu.

Peki bu ana kadar kim ne dedi, hangi açıklamalar bu tartışmanın gerilimini arttırdı?

16 Temmuz 2021

-Kemal Kılıçdaroğlu: “İktidarımızda Suriyeli misafirlerimizle helalleşip iki yılda memleketlerine uğurlayacağız. Bu iktidarımızın en önemli beş önceliğinden biridir.”

18 Temmuz 2021

-Kemal Kılıçdaroğlu: “Kimse kaçtığı yere askerimi bekçi; ülkemi de mültecilere açık hapishane yapamaz!”

21 Temmuz 2021

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: "Ben Atatürk'ün partisiyim) diyen bu adam, 'Kuvayımilliye geleneğinden geliyorum' diyor ama bir defa Kuvayımilliye ruhundan haberi yok. Onu bir öğrenmesi lazım. Çünkü ta oralara kadar asker göndermişiz. Tavsiye ediyorum, Misakımilli'yi bir öğrensin. Misakımilli nedir? Misakımilli neyi kapsıyor? O kapsam içerisinde neler vardı? Bunu bir öğrenmesi lazım. Bundan haberi yok. O 'göndereceğim' diyor. Biz bu ülkede iktidarda olduğumuz sürece bize sığınan Allah'ın kullarını biz katillerin kucağına atmayız. Bu kadar açık söylüyorum. Şu anda bunlar bize sığınmışlar 'elaman' diliyorlar. Bu 'elaman' dileyenlere 'Hadi geldiğiniz yere dönün' diyemeyiz."

-AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen: Suriye’den gelenlere sordum. Diyorlar ki: ‘İlk olarak bizden önce gelenler geldikleri yere gitseler, biz de yol yordam öğrensek, sonra biz gitsek.'

26 Temmuz 2021

-AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay: 'Çok önemli bazı yerlerden Suriyelileri bir çekin, Suriyeliler bir gitsin ülke ekonomisi çöker'

-CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak: “AK Partili Mahir Ünal, ‘Fransa’dan, Almanya’dan bakınca Türkiye süper güç görünüyor’ diyordu. Madem öyle, biz Almanya’ya 3-5 milyar dolar verelim, Suriyeli ve Afgan göçmenlere onlar baksın. Zaten gitmek istedikleri yer Türkiye değil ki, Almanya."

-AB Türkiye’ye verilen maddi desteğin Suriyeli veya Afgan ayrımı yapmadığını belirterek, artan Afgan göçü için ek bir ödeme yapmayı planlamadığını belirtti.

-Bolu Belediye Başkanı CHP'li Tanju Özcan: "Arkadaş, yardımı kesiyorsun gitmiyorlar. 'İş yeri ruhsatı vermiyorum' diyorsun gitmiyorlar. Biz yeni önlemler almaya karar verdik. Önümüzdeki hafta belediye meclisi var. Yabancı uyruklu kim varsa abonemiz olan, su fiyatlarına, katı atık ücretlerine başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Türk vatandaşıyla yabancı uyruklu vatandaş aynı fiyattan suyu kullanamayacak. 10 kat suya, 10 kat katı atık vergisi ücretine zam yapacağız” dedi.

27 Temmuz 2021

-AKP'li Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki: "Bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyor; boşuna popülizm yapmayın, gönderemezsiniz."

28 Temmuz 2021

-CHP’li Erdoğan Toprak MYK’ya sunduğu raporda “İran kaçak geçişlere göz yumuyor. TIR’larla Afganları Türkiye’ye gönderiyor. Suriyeli göçünden daha da büyük bir çapta Afgan göçü ile karşı karşıyayız. AB'den para alacağız diye bu göçe göz yumamayız.” dedi.

29 Temmuz 2021

-İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener Avusturya'ya tüm Afgan mültecileri barındırması için 3.6 milyar dolar teklif etti.

30 Temmuz 2021

-Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un "Türkiye'nin Afganlar için ülkesinden daha uygun bir yer olduğu" yönündeki açıklamalarına, Türkiye Dışişleri Bakanlığı "Türkiye, AB'nin sınır muhafızı veya mülteci kampı olmayacak." diyerek cevap verdi.

-CHP, Afgan sığınmacılar için Meclis araştırması istedi.

31 Temmuz 2021

-Devlet Bahçeli: "Düzensiz göç, adı konmamış bir istiladır, demografik yapımıza kumpastır."

2 Temmuz 2021

-Kılıçdaroğlu: “ABD'ye sesleniyorum: Erdoğan ile yaptığınız bu anlaşmaları, geleceğin iktidar üyesi ve ülkeyi yönetecek ittifak olarak asla kabul etmiyoruz.”

3 Ağustos 2021

-CHP'li Özgür Özel: Biden ile Recep Tayyip Erdoğan görüşmesi hakkında “ O görüşmedeki taahhütler Recep Tayyip Erdoğan'ın taahhütleridir. Türkiye'yi yarınlarda yönetecek ittifakın bir üyesi olan CHP’nin taahhütleri değildir, uymayacağız. Bunu bütün dünya bilsin, Amerika bilsin.” dedi.

-İçişleri Bakanı Soylu Kılıçdaroğlu’nun tepkisine yanıt olarak Türkiye'nin aldığı tedbirleri açıkladı.

-Belçika Göç Bakanı, AB'nin Türkiye ile anlaşmasını Afgan göçmenler için genişletmeyi önerdi. Mehdi, “Türkiye'yi Afganlar için güvenli bir üçüncü ülke haline getirmekten” söz etti.

4 Ağustos 2021

-CHP'li Özgür Özel: Biden ile Recep Tayyip Erdoğan görüşmesi hakkında “ O görüşmedeki taahhütler Recep Tayyip Erdoğan'ın taahhütleridir. Türkiye'yi yarınlarda yönetecek ittifakın bir üyesi olan CHP’nin taahhütleri değildir, uymayacağız. Bunu bütün dünya bilsin, Amerika bilsin.” dedi.

-Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Afganlar için bir göç yolu olarak görülmesini reddettiğini ve 4 milyondan fazla göçmenle en kalabalık mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin "bir ülke adına yeni bir göç krizine girmeyeceğini" söyledi.

6 Ağustos 2021

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Finansmanını iyi yönettiğimiz için mültecileri Türkiye'ye alıyoruz, daha da almaya devam edeceğiz"

-Kılıçdaroğlu Erdoğan’ın "Türkiye onları güçlü olduğu için koruma altına alıyor. Bundan sonra finansı iyi yönetmek suretiyle böyle adımları atacağız" sözlerine "Türkiye'ye gelen Afgan erkek grupları mülteci değil; onlar ABD’ye hizmet etmiş askerler” diyerek yanıt verdi.

-CHP Sözcüsü Faik Öztrak "Sınır bir devletin namusudur. Ama bakın artık İstanbul’da, askeri üniformalı Afganlar görülmeye başlandı. Bu nasıl olabilir? Türkiye’de gayrı resmi rakamlarla 5 milyon Suriyeli var. Bir de bunun üstüne Afgan göçmen yükünü bu millet kaldıramaz" diye konuştu.

9 Ağustos 2021

-Van’daki kimsesizler mezarlığı ile ilgili olarak Doç. Dr. Danış, “Mülteciler ölümü göze alarak yola çıkıyor. Bazılarının kim olduğu bilinmiyor. Mezar taşına ‘Afgan’ yazabilmek bile bir bilgi” diyor.

15 Ağustos 2021

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Özellikle de bu sınırlarda ördüğümüz duvarlarla giriş-çıkışları da tamamen engellemiş olacağız. Çünkü bu hudutlardaki duvarlarımız bizim emniyet, güvenlik duvarlarımızdır."

18 Ağustos 2021

-Afganistan’dan Türkiye’ye yönelen kontrolsüz göçü eleştiren CHP, Genel Merkez binasına ‘Sınır namustur” yazılı pankart astı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medyadaki kapak fotoğrafını değiştirerek, “Sınır namustur” mesajı verdi.

Kılıçdaroğlu, "Birçok ülke “Biden yönetiminin talebiyle Afgan mülteci ağırlayacağız” açıklaması yapıyor. Batı Avrupa, Asya, Afrika ve Balkan ülkeleri… Anlaşılan Biden bunu bir tek Türkiye’den talep etmemiş. Dışişleri yetkililerinin bile girmesine izin verilmeyen toplantıda, hiç konuşulmamış(!)

Nedense tam da o toplantıdan sonra on binlerce Afgan sığınmacı ülkemize yöneldi… Tüm taraflara hatırlatıyorum: Bizler, halkımızın taleplerine hizmet etmekle mükellefiz. Ve halkımızın talebi nettir: İster yazılı ister sözlü, bir daha asla böyle anlaşmalar yürürlüğe giremeyecek!" mesajını Twitter'dan Türkçe ve İngilizce olarak paylaştı.

19 Ağustos 2021

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: "Türkiye'nin Avrupa'nın mülteci ambarı olmak gibi bir görevi, sorumluluğu, mecburiyeti yoktur."

20 Ağustos 2021

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Türkiye'nin ana muhalefeti hep şunu söyledi, "Afganistan'dan Türkiye'ye 1,5 milyon düzensiz göç aldı" Ama maalesef bu lafların hepsi yalandır. Türkiye'ye Afganistan'dan böyle bir göç olmamıştır. Türkiye'de şu an 300 bin Afganistanlı göçmen söz konusudur. Yapmakta olduğumuz önleyici duvarların hepsi düzensiz göçleri engellemek içindir."

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Suriye'den Türkiye'ye ciddi bir göç olmuştur. Yaklaşık 4 milyon. Tüm bunların hepsi göç politikamızın da nerelere şu anda ulaştığını ortaya koyması bakımından bu da isabetlidir."

-Kemal Kılıçdaroğlu: "Bir televizyon programında “sığınmacı alacağız, bu bir cibilliyet meselesi” diyorsun; yarım saat sonra uyanıp "sınırlara duvar örüyoruz" diyorsun. Bir dediğin diğer dediğini tutmuyor. Ne söylediğinin farkında değilsin. Erdoğan yineliyorum: Gel milletimize dönelim, onlar söylesinler; bu ülkeye akın akın sığınmacı geliyor mu, gelmiyor mu? Etraflarına bakarak mahallelerinden söylesinler, belli ki sen saraylardan göremiyorsun. Özetle Erdoğan, sen bir beka sorunusun. Ülkenin demografik yapısını alenen tehlikeye attın. Seçimden de kaçtığın için, halkımız sana gerçek fikrini “şimdilik” iletemiyor. Ama gün gelecek göreceksin, sen de gerçekle yüzleşeceksin!"