Bilim Kurulu üyeleri: Okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir

Bilim Kurulu üyeleri: Okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel ve Doç Dr. Emre Kayıpmaz okulların açılmasıyla ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Hekimler, okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabileceğini ifade etti.

Koronavirüs salgınında dünyada ikinci dalga endişesi sürerken, Türkiye'de ilk dalgayı atlatamadan vakalar yeniden yükselmeye başladı. 11 Mayıs'ta AVM'lerin açılması ve 1 Haziran'da hızlı bir normalleşme süreci sonrası, vakalar artmış ancak daha sonra yavaş yavaş azalmaya başlamıştı. Son iki haftada ise vaka sayıları yeniden artış eğilimine girdi. Dün açıklanan koronavirüs tablosunda, vaka sayılarının kritik eşik olarak nitelendirilen 1000'in üzerine çıktığı görüldü.

Vaka sayılarıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. Türk Tabipler Birliği (TTB), sadece Ankara'da günlük 900 civarında vaka olduğu iddiasını ortaya attı. Birçok kentte ise yoğun bakım üniteleri dolarken, hastanelerde yatak sayısı sorunu baş göstermeye başladı.

"Okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir"

GATA Yoğun Bakın ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yamanel, koronavirüsle mücadele sürecinin çok dinamik olduğunu belirterek, "Vaka sayıları gün gün takip ediliyor. Vaka sayıları artış gösterirse okulların açılmasıyla ilgili de yeni kararlar alınabilir. Vaka sayıları tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer yeni kararlar alınabilir" dedi.

Prof. Dr. Yamanel, Türkiye'nin R değerine (virüs bulaştırma katsayısı) ilişkin, "Türkiye'nin R değeri 1'in altına inmişti. Son artışlar ile R değeri 1'in üzerine çıktı. 'R değerinin 1'in üzerine çıkması' demek yayılımın artışını gösteren bir durum. Şu an da ikinci pik riski söz konusu değil ama 5-10 günlük periyot çok önemli. Eğer tatil beldelerinden bir yayılım söz konusu olursa o zaman birinci pikin üzerine ikinci artış da söz konusu olabilir" diye konuştu.

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz da uyardı

Abdülkadir Selvi’ye konuşan Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da benzer ifadeler kullanarak, “Ağustos ayı içerisinde yeni vaka sayımızı ne kadar düşürürsek, diğer solunum yolu enfeksiyonlarının da artış göstereceği sonbahar aylarına o kadar hazırlıklı girerdik. Tedbirsizlik okulların uzaktan eğitimle mi örgün eğitimle mi yoksa karma modelle mi açılacağına dair bakanlığımızın alacağı kararları etkileyecektir” uyarısında bulundu.

İlgili Haberler
Etiketler :