Baykar ve İsrail ordu şirketi savunma sanayi fuarına sponsor oldu

Baykar ve İsrail ordu şirketi savunma sanayi fuarına sponsor oldu
Azerbaycan'da düzenlenen bir savunma sanayi fuarının ana sponsorları Baykar ve İsrail ordusuna ait Israel Aerospace Industries (IAI) oldu.

Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na (ADEX 2024) 22-24 Eylül arasında düzenlendi. Altıncısı düzenlenen fuarda İHA ve SİHA'lar başta olmak üzere birçok şirketin askeri ekipmanları tanıtıldı.

Fuara Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve üç kuvvet komutanı da katıldı.

Kamuyouna sık sık yansıyan İsrail ve Azerbaycan'ın müttefiklik ilişkileri de fuara yansıdı. Fuarda İsrail ordusunun son ekipmanları da tanıtıldı.

Türk savunma sanayinin son askeri teknolojileri de fuarda yer aldı. İHA ve SİHA alanında dünyanın en çok tanıdığı Türk savunma sanayi firması BAYKAR da yer aldı.

screenshot-2024-09-29-at-10-41-44-10-yayinla-linkedin.png
Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar da fuara katıldı

Fuarın iki ana sponsorun katkılarıyla düzenlendi. ADEX2024'ün sitesine göre gold yani altın sponsorlar arasında da BAYKAR ve İsrail ordusuna ait Israel Aerospace Industries (IAI) oldu. Katar'a ait Barzan Holding de bronz sponsor oldu.

screenshot-2024-09-29-at-10-20-40-adex-2024-sponsors-supporting-the-premier-defense-exhibition.png
ADEX'in resmi sitesinden

Fuarın ana sponsoarlarının Baykar ve IAI olduğunu da ilk olarak Gazeteci Metin Cihan, X hesabından duyurdu.

gyluseew8aaxgkh.jpeg
Azerbaycan, Bakü'de düzenlenen ADEX 24 fuarında İsrail ile askeri alanda savunma işbirliği anlaşması imzaladı.

İsrail'in Azerbaycan'daki Büyükelçiliği X hesabında da fuarı öve öve bitiremedi. İsrail'in ülkedeki diplomatı George Deek, Azerbaycan'ın ülkesi ile derin bir müttefiklik ilişkisi olduğunu vurguladı. Deek, Azerbaycan ve İsrail'in müttefiklik ilişkilerinin artarak devam edeceğinin de altını çizdi.

screenshot-2024-09-29-at-10-48-16-3-xte-israel-in-azerbaijan-israeli-companies-at-adex24-exhibition-israil-sirktlri-adex24-srgisind-adex2024-https-t-co-21l8vrxfhd-x.png
İsrail'in Azerbaycan Büyükelçiliği iki ülkenin ilişkilerini öve öve bitiremedi

Öte yandan Baykar, sadece fuarda sponsor. Sosyal medyada iddia edildiği gibi Baykar'ın herhangi bir İsrailli firma ile askeri işbirliği yok.

Fuara dünyanın her tarafından ülkeler ve ülkelerin savunma sanayi şirketleri yer aldı.

CHP, İSRAİLLİ ŞİRKET İÇİN SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Kasım 2023'te Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e Türkiye ile İsrail arasındaki ekonomik, askeri ve diplomatik ilişkileri sormuştu.

Torun, Fidan’a; 7 Ekim’den itibaren ‘Israel Aerospace Industries’ ile iş birliği halinde yürütülen çalışmaları ve ticaret ilişkilerini açıklar mısınız? ‘Israel Aerospace Industries’ ile savunma sanayimiz arasındaki iş birliklerinin sona erdirilmesi düşünülmekte midir?” sorusunu yöneltmişti.


HALUK BAYRAKTAR'DAN AÇIKLAMA

Baykar'ın genel müdürü Halkuk Bayraktar, ADEX de büyük sponsorlar arasında yer almalarının bir başarı göstergesi olduğunu söyledi Haluk Bayraktar X hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Bugüne kadar İsrail'den tedarik edilen Heron’ların veya yurtdışından milyarlarca dolar ödenerek alınan diğer askeri ürünlerin eleştiri konusu olduğunu gördünüz mü?

Sosyal medyada bu konular hakkında bir tartışma yapıldığını hatırlıyor musunuz?

Bundan 20 yıl önce Türkiye, İsrail’den Heron insansız hava araçlarını yüzlerce milyon dolar ödeyerek tedarik ediyordu. Üstelik bu araçlar silahsızdı. Yerli muadillerine göre 5-10 kat daha fazla maliyetle temin edilen bu sistemler, hem yüksek maliyet hem de operasyonel zorluklar çıkarıyordu. Türkiye bu araçları kullanırken birçok problemle karşılaşıyor ve çözüm dahi bulamıyordu.

Aradan geçen 20 yılda Türkiye, bu alanda devrim niteliğinde adımlar attı. Bugün en ileri teknolojik kabiliyetlere sahip SİHA'ları üretiyor ve ihtiyaçlarımızı çok daha maliyet etkin bir şekilde karşılıyoruz. Dahası Türkiye bu alanda dünya pazarının lideri konumuna geldi.

Kardeş ülke Azerbaycan’daki ADEX Uluslararası Savunma Fuarı’nda Türk firmalarının dominant bir rol üstlenmesi ve büyük sponsorlar arasında yer alması da bu başarının en somut göstergesidir. Bu gelişmeden ancak gurur duyulabilir.

Sosyal medyada bize karşı yürütülen "false flag" operasyonlarına alışığız. Ülkemizin milli kazanımlarını sosyal medya operasyonlarına kurban ettirmemeye kararlıyız."

Kaynak:halktv.com.tr