Stratejik olarak da taktik olarak da yanlış

Stratejik olarak da taktik olarak da yanlış
Cumhuriyet gazetesi yazarı ve Halk Tv Programcısı Barış Terkoğlu, emekli albay Orkun Özeller'in Pençe-Kilit operasyonuna ilişkin 14 Aralık 2022 tarihinde kendisiyle paylaştığı mektubu aktararak, "Bir yıl önceki ifadeler, Türkiye’nin aslında hiç beklemediği yerden, Irak’tan PKK terörüyle vurulma ihtimalini açıkça söylüyordu. Ona göre TSK, Irak’ta tuzağa çekilmişti" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Barış Terkoğlu, emekli Albay Orkun Özeller'in 1 yıl önce Pençe Kilit Operasyonu'nun sorunlarına ilişkin yazdığı ancak yayımlamadığı yazının detaylarını paylaştı: Emekli albay Özeller 'TSK yıpranır' derler diye yayımlamamış: Sıvası dökük evlere düşen şehit haberleri böyle geliyorum dedi

Siyasi hedefi olmayan her türlü askeri operasyonun zafiyet yaratacağını kaydeden Terkoğlu, "Türkiye son yıllarda çözmesi gereken her sorunu askere havale etmeye başladı.

Öyle ki kimi Gazze’ye kimi Katar’a Mehmetçiğe görev yazanlar oldu. Oysa Mehmetçiğin selameti için bile Türkiye güvenliğini önce siyasetle sağlamalı. Sınırın ötesinde istikrar sağlayacak, sınırı Türkiye için tehdit unsuru olmaktan çıkaracak imkânları önce siyaset yaratabilir.

Bunun için ise Meclis’te bildiri yayımlamaktan daha fazlasını yapmak gerekiyor. Bölgeyi tanıyan iki askerin anlattığı gibi, TSK’nin kontrol etmek zorunda kaldığı alan büyüdükçe risk de büyüyor" diye yazdı.

'SINIRA KİLİT VURMAK BU ŞEKİLDE OLUR MU?'

Terkoğlu, Özeller’in operasyona ilişkin kendi kendisine sorduğu soruları şöyle aktardı:

“Peki amaç nedir? Sınıra kilit vurmak bu şekilde olur mu? Amacımız Irak bölgesindeki tüm teröristleri bulup etkisiz hale getirmek mi? Bu mümkün mü ya da böyle bir hareket tarzı doğru mu? Önümüzdeki yıl Gara’yı temizleyip sonraki yıllarda hedef Musul mu? Böyle bir hedefi de hayrımıza görmem mümkün değil. Üstelik askeri açıdan da çok büyük zorluklar ve hukuki engeller olacaktır.”

Özeller ayrıca, Güneye indikçe operasyonun zorluklarını da ilgili değerlendirmesinde şöyle anlatmış:

“Düşününce bugün icra edilen operasyonun anlaşılamayan yerini bir tuzağa çekiliyoruz olarak görüyorum. Sınıra kilit vurmak istiyorsak Irak topraklarında derinlere inmek yerine daha yakın bölgede emniyet tesis etmek her açıdan daha etkili ve faydalı olmaz mı? Hem daha az birlik kullanılacaktır hem ikmal sorunu olmayacaktır hem hukuki sorun olmayacaktır. Hem birliklerimizin bazılarının dinlenmesi imkânlı olacaktır. Hem de Yunanistan’a yönelik tedbir almak mümkün olacaktır. Ayrıca sınırlarda teknoloji destek ile daimi kalıcı tedbirler geliştirilebilecektir. Dolayısıyla Irak sınırından içeri girip derinlere ilerlemek askeri açıdan hiç akıllıca gelmiyor.”

Etiketler :