Bankalardan Yeni Düzenleme: ATM'de Bu İşlemi Yapanların Kartı İade Edilmeyecek

Bankalardan Yeni Düzenleme: ATM'de Bu İşlemi Yapanların Kartı İade Edilmeyecek
ATM'ler para çekme ve yatırma işlemleri de dahil olmak üzere birçok bankacılık işleminde uzun kuyruklarda beklememizin önüne geçerek hayatımızı kolaylaştırıyor. Ancak sürekli değişen bir güvenlik protokolüne sahip olan ATM'lerde, yeni alınan kararlar ile halk arasında 'kart yutma' denilen uygulamanın kapsamı genişletildi.

Sık sık banka ve kredi kartı kullanan herkes, hayatında bir kez olsun kartını ATM'lere kaptırmıştır.

Kimi zaman dalgınlıkla hatalı girilen şifre sonrası, kimi zaman ise para çektikten sonra kartın ATM yuvasında unutulmasından kaynaklanan bu durum nedeniyle yaşanan sorun, aniden kartsız kalmanıza neden olabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde ATM'ler üzerinden yapılacak para çekme limitlerini artıran bankalar, şimdi de ATM işlemlerine yönelik güvenlik protokolünde değişikliğe gitti. ATM'lere yapılan güncellemelerle birlikte, belirli durumlarda kartları yutma özelliği eklendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut EFT, havale ve FAST sistemlerine ek olarak yeni bir işlem menüsü tanıttı.

atm7.jpg81 İLDE ATM'LERE YENİ GÜNCELLEME GELDİ

Yeni uygulama, FAST entegrasyonunu içeren talep ödeme katmanı hizmetlerini devreye soktu ve artık IBAN kullanarak yapılan EFT ve havale işlemlerine alternatif bir seçenek olarak sunuluyor. Bu yenilik, bireysel ödemeler için talep ödeme katmanı hizmeti olarak başlatıldı ve alacaklılara ödeme işlemlerini başlatma yetkisi tanıyor. Böylece, bir kişi başka bir kişiye anında ödeme talebi gönderebiliyor. Bu sayede finansal ilişkiler daha etkin bir şekilde yönetilebilir ve havale işlemleri daha hızlı gerçekleştirilebilir.

DİKKAT! ATM BUNU YAPANIN KARTINI YUTACAK

ATM işlemleri sırasında bazı teknik arızalar veya güvenlik nedenleriyle kartın yutulması söz konusu olabilir. ATM kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli adımlar vardır. Aşağıdaki durumlardan herhangi biri gerçekleştiğinde ATM, kartınızı anında yutabilir:

atm4.jpgŞifrenin üç kez yanlış girilmesi
Kartın borç nedeniyle banka tarafından iptal edilmesi
Kartın son kullanma tarihinin geçmesi

ATM'de teknik bir arıza meydana gelmesi
Kart için kayıp veya çalıntı ihbarında bulunulması
ATM'lere yapılan yeni güncellemelerle birlikte, kart yutulma durumları daha net hale gelmiştir.

Etiketler :