Bakanlık ve Bilim Kurulu harekete geçti: İzmir Körfezi'nde inceleme yapacak!

Bakanlık ve Bilim Kurulu harekete geçti: İzmir Körfezi'nde inceleme yapacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen toplu balık ölümleri ve çevrede oluşan kirlilik sonrasında Bakan Murat Kurum ve Bilim Kurulu üyelerinin balık ölümlerinin yaşandığı denizde incelemelerde bulunacağını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, geçen hafta İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleriyle ilgili incelemelere başlamıştı. Bu doğrultuda, balık ölümlerinin gerçekleştiği bölgeden ve Körfez açıklarından deniz suyu numuneleri alınmış, ayrıca Bakanlığın Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı ile merkez ekipleri bölgeye gönderilmişti.

Körfez'e deşarj olan 7 dere ve atık su kaynakları da denetlenmişti. İlk değerlendirmelere göre, balık ölümlerinin sudaki kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin düşmesinden kaynaklandığı belirlenmişti.

bakan-kurum-ve-bilim-kurulu-izmir-korf-368759-101925.jpg

BİLİM KURULU KURULUYOR

Bakan Kurum, inceleme sonuçlarını değerlendirmek üzere Bakanlık yetkilileriyle bir toplantı yaptı ve İzmir Körfezi'nin mevcut durumu hakkında bilgi aldı.

Toplantıda, İzmir Körfezi'nde yapılan son incelemelere ilişkin raporların ayrıntılı bir sunumu gerçekleştirildi. Bakan Kurum, bu bilgileri göz önünde bulundurarak acil önlemler alınması gerektiğini belirterek bir yol haritası çıkarılması talimatını verdi. Bu çerçevede, ilk olarak bilim insanları ve yetkililerden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nun kurulmasına karar verildi.

bakan-kurum-ve-bilim-kurulu-izmir-korf-368761-101925.jpg

ACİL EYLEM PLANI DUYURULACAK

Bilim Kurulu, perşembe günü Bakan Kurum'un başkanlığında İzmir'de ilk toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıya ilgili kuruluşlar ve yerel yönetim temsilcileri de davet edilecek. Bu toplantıda, İzmir Körfezi'ne acil bir 'nefes' kazandırmak amacıyla yapılması gerekenler içeren 'Acil Eylem Planı'nın açıklanması bekleniyor. Bakan Kurum, Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Körfez'de de incelemelerde bulunacak ve Bakanlığın İzmir Körfezi'ndeki araştırmalarının raporlarındaki ayrıntıları kamuoyuyla paylaşması öngörülüyor.

bakan-kurum-ve-bilim-kurulu-izmir-korf-368760-101925.jpg

Kaynak:DHA