Bakan Nebati, ‘tek’ problemi paylaştı

Bakan Nebati, ‘tek’ problemi paylaştı
Bakan Nebati, "Tek problemimiz var, enflasyon. O da son iki aydır düşüş eğiliminde ve bu düşüş eğilimi devam edecektir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul'da düzenlenen Futures-Trends Zirvesi'nde bir konuşma gerçekleştirdi.

Bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Future & Trends Summit’ zirvesi Beşiktaş’taki bir otelde başladı. Açılış konuşmasını Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptı.

Bakan Nebati, tek problemin enflasyon olduğunu açıklayarak "Tek problemimiz var, enflasyon. O da son iki aydır düşüş eğiliminde ve bu düşüş eğilimi devam edecektir. Zira Küresel emtia ve enerji fiyatlarında normalleşme başladı. Kurlardaki oynaklık azaldı. Üretici fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki artırıcı etkisi azaldı. Beklentilerde iyileşme başladı. Ayrıca iş dünyamız da enflasyonla mücadelemize fiyat sabitleme, indirim yaparak destek oluyor. Sizleri ve tüm iş dünyamızı da fiyat sabitleme kampanyamıza destek vermeye davet ediyorum. Vatandaşlarımızdan da bunu takip etmelerini istirham ediyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu’na yüklendi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yurtdışı çıkış harcını kaldıracağı açıklamasına değinen Nebati, şöyle konuştu:

“2022 yılı başlangıç bütçesinde yüzde 13,7 olarak öngörülen faiz giderlerinin bütçe içindeki payını, yüzde 10,6’ya düşürdük. 2002 yılında bu oran yüzde 43 idi, tam yüzde 43. Kalkıp bu somut kazanımları alkışlamaları gerekirken, şimdi de gitmiş yurt dışı çıkış harcı gibi uygulamalardan dem vurarak sosyal medyada prim yapma peşine düşmüşler. Anlaşılan masalardan ve türlü algı oyunlarından medet umanların gözleri gerçeklere kör, kulakları da doğrulara sağır olmuş durumda.

Buyurun, rakamları konuşalım. Yoruma bak yurt dışına çıkış harcını kaldıracağım. Çık rakamları konuş, hani rakamlar gerçeği söylüyordu. 2022’de Türkiye’nin başarısı karşısında şöyle bir şapkanı çıkar ve gene Recep Tayyip Erdoğan haklı çıktı de, gerçekleri kabul et. Milletimiz kimin Türkiye için gece gündüz demeden hizmet aşkıyla koştuğunu, kimin de çarpıtmalardan medet umduğunu çok iyi biliyor.”

‘İlginizi artırmanızı tavsiye ediyorum’

Nebati’nin konuşmasından satır başları şöyle:

“Sera gazı emisyonlarının azaltılması ve konutlarda enerji verimliliğinin artırılması çalışmaları kapsamında ‘Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’ni uygulamaya aldık. Bu çerçevede uzun vadeli ve uygun maliyetli ısı yalıtım kredisi sağlıyoruz. Bu ve benzeri kredilere olan ilginizi artırmanızı tavsiye ediyorum. ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar’ konseptine geçişi 1 Ocak 2023 tarihinde zorunlu hale getirdik. Buna göre, belirli büyüklükteki binalar enerji performans sınıfı en az B olacak şekilde inşa edilecek ve kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak.

Yeni dönemde otomotiv sektörünün de çehresinin değişeceğini öngörerek yerli ve milli aracımız Togg’u tamamen elektrikli şekilde tasarladık. İnşallah yakında yollarımızda da görmeye başlayacağız. Özel Tüketim Vergisi oranı yüzde 10 olan elektrikli otomobillerin kapsamını genişlettik. Elektrikli araç altyapısını kurmak üzere Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Destek Programını başlattık.

Sürdürülebilirliği ve yeşil dönüşümü işinizin merkezine alın. Şundan emin olun ki önümüzdeki dönemde bunu başaran şirketlerimiz, çevreyi korumanın yanı sıra küresel rekabette de giderek öne çıkacaklardır.”

Kaynak:DHA

Etiketler :