Bakan Nebati kart müşterisi sayısını paylaştı, borç bilgisine yanıt vermedi

Bakan Nebati kart müşterisi sayısını paylaştı, borç bilgisine yanıt vermedi
Bakan Nebati, CHP’li Fethi Gürer önergesi üzerine, kredi kartı kullanıcı sayısının 29 milyon 978 bin 121 olduğunu açıkladı. Borçlara dair ise bir yanıt vermedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredi kartı borçları ve diğer borçlar nedeniyle icra takibine düşen kişilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Borçlara dair sayısal verilen açıklanmasını isteyen Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

CHP’li Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, 2021 yılı aralık ayı itibariyle kredi kartı müşteri sayısının 29 milyon 978 bin 121 olduğunu açıkladı. Bakan Nebati, soru önergesinde yer alan diğer soruları ise yanıtsız bıraktı.

Vatandaşların banka ve şirketlere borcu 1 trilyon 115 milyar lira

Duvar'da Önerge sahibi CHP’li Gürer, toplumun büyük çoğunluğunun artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadığını, çok sayıda vatandaşın banka kredisi ve kredi kartları ile günü kurtarmaya çalıştığını söyledi. Vatandaşın ifadesi ile kredi kartlarına “takla attırarak” borcu borçla kapatma süreci yaşandığını belirten Gürer, "Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) borcu (takiptekiler de dahil) 6 Mayıs itibariyle 1 trilyon 115 milyar liraya yükselmiştir. Kredi kartları nedeni ile icralık olan çok sayıda yurttaş varlığına karşın bakan bu konuda rakam vermekten kaçınması sorunun boyutunun ne kadar büyük olduğunun da göstergesidir” dedi.

Kredi kartları ve kredi borçlarını ödeyemeyenlere bankalar tarafından icra takibi başlatıldığına işaret eden Gürer, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının son bir yılda 1 milyon 550 bin adet artarak 13 Mayıs itibariyle 23 milyon 459 bine çıktığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son zamanlarda icra yoluyla evini, arabasını kaybeden vatandaşların sayısındaki artış, ekonomik krizin giderek derinleşmesini göstermektedir. Önemli ölçüde kredi kartında ödeme güçlüğü yaşamaya başlayan bir kesim vardır. Özellikle çalışanlar birden çok banka kredi kartı ile birinin borcunu diğer banka kredisi ile kapatarak ayakta durmaya çalışmaktadır.”