Bakan Koca: Hastane başvuruları yarı yarıya düştü

Bakan Koca: Hastane başvuruları yarı yarıya düştü
Sağlık Bakanı Koca, Edirne'de düzenlediği basın toplantısında; "Test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız ve iyi niyetli olmayan değerlendirmelere görüyoruz. Test semptom gösteren ya da temaslı kişilere yapılmaktadır" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam kapanmanın 4. gününde Edirne Valiliği'nin ziyaret etti. 

Ziyaretin ardından kameraların karşısına geçen Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkarlar şöyle:

''Milletçe yaptığımız fedakarlığın vaka sayıları üzerindeki etkisini gördük. Yakında bu fedakarlığının hastane doluluk oranlarına da yansıyacağına inanıyoruz.

'Tedbirler sonuç veriyor'

Hastane başvuranların sayısı yarı yarıya düştü. Vaka sayısının düşme sebebi test sayısının düşmesiyle ilgili değildir. Sürecin sonunda bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz. Tedbirler sonuç veriyor. 

Vaka sayılarındaki düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak, test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız ve iyi niyetli olmayan değerlendirmelere görüyoruz. Test semptom gösteren ya da temaslı kişilere yapılmaktadır. 

'Tüm Türkiye’de hastaneye başvuranların sayısı yarı yarıya düştü'

Kısıtlamalar ile temasın azaldığı görüyoruz. Tüm Türkiye’de hastaneye başvuranların sayısı yarı yarıya düşmüştür. Düşüş hızını artırmak için tam kapanma zaruret haline geldi. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının azaldığı bir bayram yaşamak istiyoruz. Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz. 

Hedefin, alınacak tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükünü her geçen gün azaltmak olduğuna işaret eden Bakan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Filyasyon, salgınla mücadelede bildiğiniz gibi çok önem verdiğimiz bir faaliyetimiz. Bu sistemi dünyada etkin şekilde uygulayabilen nadir ülkelerden biriyiz. Filyasyon ekiplerimiz hem temaslıları belirleyip izole etmek, hem vatandaşlarımıza ilaçlarını ulaştırmak için canla başla mücadele ediyor. Edirne'de her biri üç kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 98."

Edirne'deki vaka sayılarına da değinen Bakan Koca, kentte son bir haftada vaka sayısının yüzde 50 oranında azaldığını, yatak doluluk oranının yüzde 52,1 yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 66,7 olduğunu söyledi.

Bakan Koca, Edirne aşılama programının başarıyla sürdüğünü 65 yaş üstü vatandaşlardan Edirne'de aşılanma oranının yüzde 88 olduğunu belirtti.

Aşı olmaya davet etti

Salgını yenebilmek için etkili bir aşılama oranına ulaşmak zorunda olunduğunu vurgulayan Bakan Koca, "Sırası gelen tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum." dedi.

Öte yandan, Bakan Koca, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde incelemede bulundu.

Servisleri ziyaret eden Bakan Koca, hastalarla sohbet etti, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Ziyaret sonrası Koca, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale illerini kapsayan Bölge Değerlendirme Toplantısı'na geçti.

Edirne’de her biri üç kişiden oluşan filyasyon ekip sayısı 98. Edirne’de vaka sayısı yüzde 50 azaldı. 65 yaş üstü aşılama sayısı yüzde 88.

Çanakkale, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’daki son durumu değerlendireceğiz. Toplantımızın sonucu ile ilgili olarak akşam saatlerinde sizleri bilgilendireceğim."