Bakan Koca açıkladı: 24.00'ten sonra müzik yasağı kalkacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Önümüzdeki süreçte biz bütün alanlarda kısıtlamaları kaldırmaktan yanayız. Spor müsabakaları, sayıları belirleyerek, tedbirlerle seyircili oynanabilecek” dedi. Saat 00.00’dan sonra müzik yasağının sorulması üzerine Koca, “Bu yasak da kalkacak” dedi. Koca, delta varyantı sayısının da yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, nöbetçi bakan uygulaması kapsamında TBMM’ye geldi ve parlamento muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

'Spor müsabakaları seyircili oynanabilecek'

Spor müsabakalarının seyircili olup olmayacağı yönündeki soruya Bakan Koca, “Önümüzdeki süreçte biz bütün alanlarda kısıtlamaları kaldırmaktan yanayız, tek bir alanda değil. Spor müsabakaları için de benzer şekilde sayıları belirleyerek, tedbirlerle seyircili oynanabileceğini şimdiden söylemek istiyorum” dedi.

'Aşı süreleri yarın gündeme gelecek'

Biontech aşısının ikinci dozunun 6-8 haftadan az süreye indirilip indirilmeyeceği sorusuna Koca, şu yanıtı verdi:

“Bildiğiniz gibi altı haftaya uzatmayı Uğur hocayla da görüşerek karar vermiştik ve yaygın özellikle vatandaşlarımıza erken dönemde birer aşı yapmak istemiştik. Şu dönemde elimizde yeterli miktarda aşımız var, yarın Bilim Kurulu’nda gündem konularından bir tanesi de bu olacak. Yani altı haftanın dört haftaya çekilip çekilmeme durumu dahil olmak üzere. Özellikle raphael veya hatırlatma dozu dediğimiz 60 yaş üstü vatandaşımıza ve sağlık çalışanlarımıza bunun uygulanıp uygulanmaması ve nasıl uygulanması gerektiği ile ilgili Bilim Kurulu’nun gündeminde olacak.”

Covid-19 geçirmiş olanların aşı olma süresinin altı aydan daha az bir süreye indirilip indirilmeyeceğine ilişkin de Koca, “Bu da yarının gündem konularından birisi; yani kısaltılıp kısaltılmama durumu, o da yarın önemli gündem maddelerinden” dedi.

'Şehir hastanelerinde devir söz konusu değil'

Beş şehir hastanesi işletmesinin Danimarkalı firmaya devredildiğine ilişkin iddialara Fahrettin Koca, şunları söyledi:

“Bu konu sürekli gündemde tutulmaya çalışılıyor, ben kısaca şunu söylemek istiyorum. Şehir hastaneleri, binaları ve arsaları devletindir. Kamu özel iş birliği ile yapılan şehir hastanelerinin bu haliyle binaları da arsaları da devletindir. Bunun altını çiziyorum.

Burada yapılan, bu binalar karşılığı 25 yıllığına kira ödemesi şeklindedir. Ayrıca 19’a yakın hizmetin satın alma durumudur. Kira durumu 25 yıllıktır. Hizmetlerin satın alma durumu ise beş yıllığına alınır. Yani beş yıldan sonra serbest açık ihale ile bu tekrar bizim irademizle, kaç yıllığına bu hizmetleri, hangi hizmetleri almak istediğimizi zaten belirlemiş olacağız. Dolayısıyla bu anlamda herhangi bir devir söz konusu değil.

Bunun dışında yapılan şu: 19 hizmetin bazı kalemleri, otopark gibi, güvenlik gibi, yemek gibi, temizlik gibi, hizmetleri bir başka firmadan alabilirsiniz. Bunu biz kamuda kendi hastanelerimizde de üniversite hastanelerimiz de benzer şekilde hizmetler alıyor. Bu hizmeti almaktan öte bir durum değildir.

Toplamda işletmelerin, binaları yapan yatırımcının, değişikliği söz konusu olmamıştır. Bu değişiklik ancak Bakanlığımızın onayına mümkün olur. Böyle bir onayda söz konusu değildir. Yani özetle binalar ve arsalar devletindir. İşletmeleri, biz hizmetleri, bir şekilde satın alabiliyoruz. Bu alınan hizmetleri ilgili yatırımcı bir başka firmadan alabilir.

Bu hizmeti, güvenlik gibi, temizlik gibi, otopark gibi hizmetler olduğunu söylemek istiyorum. Kaldı ki ilgili firmada Türkiye’de 40 binden fazla çalışanı olan 15, 16 yıldan bu yana da hizmet veren bir firma bu anlamda bir devir söz konusu değildir. Danimarka sermayeli olan firma, Türkiye’de 16 yıldan bu yana 40 binden fazla çalışanı olan, birçok yere hizmet veren, bu anlamda yatırımcının hizmet aldığı bir firmadan öte bir durum değildir. Yani binaların satışı, hastanelerin satışı, devri, söz konusu değildir.

Hastaneler de binalar da arsalar da devletindir. Biz 25 yıllık kira sözleşmemiz ve beş yıl süreyle geçerli olabilecek hizmet alımı dışında bir durum değildir. Kaldı ki yatırımcının da değişikliği söz konusu değildir. Bu ancak bizim iznimiz de mümkündür yatırımcının değişikliği de olmamıştır.”

Fransa iddiası

Biontech aşılarının Fransa’nın sipariş iptali üzerine Türkiye’ye geldiği iddialarının anımsatılması üzerine ise Bakan Koca, şunları söyledi:

“Buna da açıklık getireyim. Bildiğiniz gibi biz aşıları Biontech’ten alıyoruz. Niye? Biontech, Almanya ve Türkiye’ye aşı ihtiyacını, bu iki ülke için bu ihtiyacı karşılıyor. Diğer ülkelerle ilgili satış ise Pfizer üzerinden yapılıyor yani Fransa Pfizer’dan satın alıyor. Bizim 9 aydan bu yana Biontech ile ilgili uğraşlarımızı biliyorsunuz ve özellikle mart hatta nisan sonuna kadar miktar sınırlaması yapmadan Türkiye ne kadar verilebilirse onu almaya hazır olduğumuzu her defasında söylemiştik. Bu çerçevede maç sonuna kadar ancak 4 buçuk milyon aşı için 27 Aralık’ta sözleşme yapabilmiştik. Devamında üretim hattı giderek artınca, kapasite artınca biz 120 milyon anlaşmayı en son bildiğiniz gibi geçen yaptık. Bu dönemde Fransa’nın almadığı aşı Pfizer’ın sattığı ülkelere gidebilir. Dolayısıyla Fransa’nın almadığı aşının Türkiye gelme gibi bir durum söz konusu değil. Biz çünkü bir Biontech’ten alıyoruz.”

'Bir sorun görmüyorum'

Aşı karşıtlığı ile ilgili soru olanlarla ilgili Koca, “Bu fazla gündemde tutulan bir konu. Aslında vatandaşımız, aşıya son derece uyumlu. Dünyadan yine farklı olarak en çok çocukluk çağı aşılarını yaptıran bizim vatandaşımız, kızamık aşısını yüzde 98’ylere kadar yaptıran yine bizim vatandaşımız. Ben bu anlamda bir sorun olduğunu görmüyorum ve bu çerçevede gündemde tutularak bu algıya da hizmet edildiği kanaatindeyim. Bir sorun olarak da görmüyorum” dedi.  

'Delta varyantı 224'e çıktı'

Delta varyantı için Koca, “Delta varyant artıyor. Delta plus yok ama delta varyantı artıyor. Geçen hafta da söylemiştim. Şu an 224’e çıktı. 16 ilde görülen delta varyantı şu an 26 ilde görülüyor. Ağırlıklı İstanbul olmak üzere, 224 delta ve bunun 134’ü de İstanbul” dedi.

'Bazı ülkelere yasak koyduk' 

Rusya’da son dönemde artan vaka artışıyla ek tedbir olup olmayacağına Koca, şöyle konuştu:

“Biz yurtdışından gelen herkesten bildiğiniz gibi 48 saat içinde antijen veya 72 saat öncesinden PCR test mutlaka alıyoruz. Bazı ülkelerde de zorunlu PCR alıyoruz, İngiltere gibi İran gibi. Bazı ülkelerde de dün itibari ile de yasak koyduk. Özellikle altı ülke ve delta varyantının yoğun olduğu Bangladeş gibi Hindistan gibi Brezilya gibi Nepal gibi Sri Lanka gibi ülkelere. Bunun dışında Pakistan ve Afganistan için de zorunlu karantina söz konusu. Biz her vatandaştan Rusya’dan gelen dahil olmak üzere 48 saat veya 72 saat öncesinden antijen veya PCR alıyoruz, bunları yeterli görmüyoruz. Ayrıca yaygın örneklem yöntemiyle tarıyoruz. Buradan herhangi bir şüphe durumu oranında bir artış söz konusu olursa o durumda alınabilecek tedbirler karantina dahil olmak üzere zaten belli.”

'Ekip gelecek'

Bakan Koca, Çin ile bir ortak çalışma grubu kurulması ile ilgili soru üzerine, şunları söyledi:

“Türkiye’de üretim için davet ettiğimizi biliyorsunuz. Sinovac Türkiye olarak Türkiye’de üretimi yapmalarını önemsiyoruz. Bu çerçevede teknik bir ekip Türkiye’ye geldi. Üretim için şartların uygun olduğunu söylediler. Zannediyorum önümüzdeki günler, üretimle ilgili bir ekip gelmiş olacak. Ekip uygunluğu için özellikle geldi, üretim için Türkiye şartların uygun olduğunu bize söylediler, üretim için daha geniş bir ekiple gelecekleri ifade ettiler.”

'Bayrama kadar yüzde 80' 

Maskelerin ne zaman çıkacağı sorusuna Koca, “Hepimizin arzusu normal hayata dönebilir olma. Bütün çabamız pandemiyi, ülkemizin gündeminden çıkarmak. Bunun olmazsa olmaz şartı ne aşı aşı aşı. Delta varyantının en büyük koruyuculuğu yine aşı. Türkiye’de daha yoğun deltanın olmadığını görüyoruz. Ne kadar erken dönemde vatandaşımızı aşılayabilirsek o kadar deltanın yaygınlığını da azaltmış ve pandemiyi ülkemizden çıkartmış olur. Aşı son derece önemli. Onun için de bayrama kadar en az bir doz aşı 18 yaş üstüne yüzde 70 oranında olmasını önemsiyoruz. Bayrama kadar bir doz aşı olma oranı en az 70 olmalı. Rakam bildiğiniz gibi iki doz aşısı olan vatandaşımızın sayısı 15 milyona biraz önce geçti. En az bir doz aşısı olan da şu an 34 milyonu buldu. Dolayısıyla toplamda yüzde 25 oranında çift doz aşısı olan vatandaşımız oldu 18 yaş üstündeki vatandaşımızın diyorum. Yine 18 yaşındaki vatandaşımızın en az bir doz aşı olma oranı ise yüzde 57 yaklaştı. Biz bunu bayrama kadar yüzde 70 yapmak istiyoruz hedef yüzde 80” dedi.  

'Bu yasak da kalkacak'

Sanatçıların 24.00 yasağına tepkisi için Koca, “Ben demin de ifade ettim bir kez daha söyleyeyim, biz bütün kısıtlamaları kaldırmak istiyoruz, bu yasak da kalkacak” dedi.