Bakan Gül 'AKP sansüre müsade etmez' demişti: 1 yılda 700'e yakın sansür kararı

Bakan Gül 'AKP sansüre müsade etmez' demişti: 1 yılda 700'e yakın sansür kararı
Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR), Sosyal Medya Yasasının Basın Özgürlüğü Üzerine Etkileri İzleme Araştırmasında 658 içerik için kaldırma kararı verildiğini belirledi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dün yaptığı bir açıklamada, "AK Parti, sansüre, eleştiri ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma yolundaki bir şeye asla müsade etmez" demişti.

Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR), sansür uygulamaları ve göze çarpan basın özgürlüğünün kısıtlanması gerekçesiyle yaptığı Sosyal Medya Yasasının Basın Özgürlüğü Üzerine Etkileri İzleme Araştırmasında 658 içerik kaldırma kararına ulaştı. Bu kararların 580’inde ‘kişilik haklarının ihlal edilmesi’ sebebi gösterildi.

Anayurt'tan Zeynep Bozuklu'nun haberine göre, Araştırmada, yurttaşların haber alma hakkı, basın özgürlüğü ve genel itibarıyla ifade hürriyetine dair getirilen hak ve hürriyet ihlallerinin tespit edilmesi amaçlandı. ‘İmtiyaz’ sahibi şahısların kanun dışı eylemlerinin haberleştirilmesine yönelik kullanması, yasa yapıcıların, yasayla temel hak ve özgürlüklerin geçmişe kıyasla daha fazla korunacağına dair verdikleri sözün de güvenilir olmadığını gösterdi.

Bu araştırmada yayınladığı içeriğe yönelik 80 haber ile en çok kaldırma kararının alındığı kurum Cumhuriyet gazetesi oldu. Cumhuriyet’i 68 içerikle BirGün, 52 içerikle Oda TV, 47 içerikle T24, 39 içerikle Sözcü, 36 içerikle dokuz8HABER, 36 içerikle Gerçek Gündem, 34 içerikle SoL, 32 içerikle Tele 1, 31 içerikle Yeniçağ mecraları takip etti. Araştırmada en çok kaldırma kararı ‘iş insanı’ unvanını taşıyan kişiler, İş insanı unvanı taşıyan kişiler 103 içerik kaldırma kararı aldırırken, bakanlar 85 içeriğin, avukatlar 70 içeriğin kaldırılmasını talep etti. İçerik kaldırma kararı verilen haberlerin konusuna bakıldığında ise en çok hakkında içerik kaldırma kararı verilen haberler yolsuzluk ve usulsüzlükle ilgili haberler oldu. 336 içerik kaldırma kararına konu olan haber yolsuzluk ve usulsüzlükle ilgiliyken hakkında içerik kaldırma kararı verilen 308 haberin konusunun görevin kötüye kullanılması olduğu MEDAR’ın araştırmasının ulaştığı tespitler arasında yer aldı.

'AK Parti müsade etmez'

Öte yandan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AKP'nin yeni dönemde Meclis'e sunması beklenen sosyal medya yasası teklifine ilişkin dün yaptığı açıklamada, "AK Parti, sansüre, eleştiri ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma yolundaki bir şeye asla müsade etmez." demişti.