Bahar Havası Geri Dönüyor! İlk Cemre Düştü, Hafta Sonu Planlarınızı Gözden Geçirin

Bahar Havası Geri Dönüyor! İlk Cemre Düştü, Hafta Sonu Planlarınızı Gözden Geçirin
Türkiye önümüzdeki hafta Afrika ılık hava dalgasının etkisi altına girecek. Meteorolojik tahminlere göre hava hafta sonu bahara dönecek.

Meteoroloji'nin tahminlerine göre hava sıcaklıklarının hafta boyunca artması bekleniyor.

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Perşembe yağış gelecek, hafta sonu sıcaklık artacak" dedi.

Sıcaklık cumartesi günü yurt genelinde artıyor. İstanbul ve Ankara'da 15 derece olarak ölçülecek sıcaklıklar, İzmir'de 21 derece, Akdeniz kıyılarında ise 22 derece dolaylarında olacak. Gelecek hafta sonu Ardahan 2 derecelik sıcaklıkla yurdun en soğuk kenti olacak.

cumartesi.jpg

İLK CEMRE HAVAYA DÜŞTÜ!

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu bilgileri verdi:

Baharın gelişine dair bir hikaye vardır. Cemre (Emire,İmre) bugün havaya düştü. Hikayesi: Arap çadırının en dış çemberinde bulunan develerin sobası söndürülürmüs. 7 gün sonra iç çemberdeki küçükbaş hayvanların sobası söndürülür, 15 gün sonra en içteki insan çadırının sobası.

Meteoroloji olarak ele alacak olursak ısınma sırası toprak, hava ve şu şeklinde gerçekleşmektedir. Cemre düşmesi tecrübelere dayanan bir inanış olsa da bazen cemrenin düştüğü günlerde havalar soğuyabilmektedir

"Cemre düşmesi" hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

CEMRE DÜŞME TARİHLERİ

Halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemrelerin düşmeye başlıyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

Etiketler :