Bahar Geldi Demeden Yaza Geçtik! Daha Tehlikelisi Geliyor

Bahar Geldi Demeden Yaza Geçtik! Daha Tehlikelisi Geliyor
Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası, ilkbahar mevsimini es geçerek adeta yaz mevsimini yaşatıyor. Mart ayında da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, nisan ayının ilk yarısında da devam edecek.

Türkiye, normalde ilkbahar mevsimini yaşarken, son zamanlarda artan sıcaklıklar yaz mevsimini yaşıyormuş gibi bir his veriyor. Bu durum, uzmanları endişelendiriyor. Zira sıcaklıkların artması, kuraklık riskini de beraberinde getiriyor.

Bakırçay Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Haziran 2023'ten bu yana sıcaklık rekorları kırıyoruz. Korkutucu olan ise 2024'ün, kaydedilen en sıcak yıl olan 2023'ü geçebileceğinin modellenmesi." ifadelerini kullandı.

Mart ayının da mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve şu anda yaşanan sıcaklıkların mayıs ayına ait olduğunu belirten Tağıl, "Ülkemizin bazı bölgelerinde termometreler 30 santigrat dereceyi veya yakın dereceleri gösteriyor. Ayrıca azalan yağış miktarı, artan kuraklık tehlikesini işaret ediyor. Bu durum daha tehlikeli boyutlara ulaşabilir." dedi.

Neredeyse bütün Türkiye'de ilkbahardan ziyade yaz mevsimini hatırlatan sıcaklıklar yaşandığını ve sıcaklık değerlerinin normalin 10-15 santigrat derece üzerinde seyrettiğini vurgulayan Tağıl, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün mevsimlik tahminlerine göre 2024 yılının nisan, mayıs ve haziran aylarında da sıcaklıkların Türkiye'nin büyük bölümünde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini söyledi.

Sonuç olarak: Türkiye'de yaşanan sıcaklık artışı, kuraklık riskini de beraberinde getiriyor. Bu durum, birçok açıdan tehlikeli olabilir. Yetkililer ve vatandaşlar, bu konuda gerekli önlemleri almalıdır.

Etiketler :