B Sınıfı Ehliyeti Olanlar Yaşadı: Sadece Motosiklet Değil O Araçların Hepsini Kullanabilecekler

B Sınıfı Ehliyeti Olanlar Yaşadı: Sadece Motosiklet Değil O Araçların Hepsini Kullanabilecekler
10 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile B sınıfı ehliyet sahipleri artık sadece taksi türü araçları değil, farklı ehliyet sınıfına giren taşıtları da kullanabilecek. Yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre B sınıfı ehliyeti olanların kullanabileceği araçlar haberimizde.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ile milyonlarca ehliyet sahibini ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı.

Yıllardır yalnızca 50 cc'ye kadar silindir hacmi bulunan motosikletleri kullanabilen B sınıfı ehliyet sahipleri, yapılan değişikliğin ardından herhangi bir harç bedeli ödemelerine gerek kalmaksızın 125 cc'ye kadar motosiklet kullanabilme hakkına sahip oldu.

Ancak ehliyetlerde yapılan değişiklik yalnızca bununla sınırlı değil. B sınıfı ehliyet sahiplerine tanınan haklar ile ehliyetlerin statüsü ve ehliyet alma yaşı da farklılık gösterecek. İşte düzenlemenin tüm detayları...

ehl1.webpB SINIFI EHLİYETİ OLANLAR BU ARAÇLARIN HEPSİNİ KULLANABİLECEKLER

Trafikteki araç çeşitliliğini artırarak trafik yoğunluğunu azaltma hedefini taşıdığı belirtilen bu karar, bazı motosiklet sahipleri tarafından büyük bir coşkuyla karşılanırken, bazı sürücüler ise atılan adıma tepki gösterdi.

Motosiklet sürücülerinin trafikte yer alan bir araca uygun olmayan davranışlarda bulunduğunu belirten sürücüler, yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye'de "Hindistanlaşma" olarak adlandırılan abartılı motosiklet kullanımının yaşanabileceğini belirterek, trafikteki dengelerin daha fazla bozulacağından endişeli olduklarını aktardı.

B sınıfı ehliyet sahipleri, yeterliliklerini basit sınavlar karşılığında kanıtlamaları halinde herhangi bir harç bedeli ödemelerine gerek kalmadan ehliyetlerine A1 sınıfını da dahil etme hakkına sahip olacaklar.

ehl2.webp

A1 SINIFI EHLİYETLER HANGİ ARAÇLARI KULLANABİLİR

11 KW’yı geçmeyen motosikletleri kapsayan A1 sınıfı ehliyet, 125 cc silindir hacmine sahip motosikletlerin yanı sıra, 15 KW'a kadar 3 tekerlekli motosikletleri sürmek için de yeterli kabul edilmekte.

Ayrıca normal şartlarda A sınıfı ehliyete müracaat etmek için sürücülerin 24 yaşını doldurmuş olması ya da 20 yaşını doldurmuş olup iki yıllık A2 sınıfı ehliyete sahip olması gerekirken, yeni düzenleme ile 18 yaşında B sınıfı ehliyeti bulunan vatandaşlar, ehliyetlerini A1 sınıfına çevirebilecek.