İstanbul'da Aybar teyakkuzu: Geliyor evden çıkmayın

İstanbul'da Aybar teyakkuzu: Geliyor evden çıkmayın
İstanbul bu akşamdan itibaren Aybar kar fırtınasına teslim olacak. Aybar sadece İstanbul'u değil Marmara Bölgesi'nde bulunan pekçok ili de etkileyecek. 'Aybar kar fırtınası'nı hayatımda hiç duymadım diyen Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir 'evde kalın' dedi. THY ve AnadoluJet 200'den fazla seferin iptal ederken İmamoğlu ve Yerlikaya AKOM'da "Karla Mücadele Hazırlık Toplantısı" gerçekleştirdi.

25 Ocak'ta yoğun kar yağışına esir olan İstanbul'u yeni bir kar fırtınası bekliyor. Ocak ayında hayatı felç eden Avar kar fırtınasından sonra şimdi de Aybar kar fırtınası geliyor. Çarşamba günü yağmurla gelen Aybar kar fırtınasının yarın akşamdan itibaren itibaren tüm yurdu etkisi altına alması bekleniyor. Sibirya kökenli olan Aybar kar fırtınası heybetli, görkemli anlamına geliyor.

Neden Aybar kar fırtınası deniyor?

Sibirya'dan gelen Aybar kar fırtınası, Türkiye'ye doğru ilerliyor. Bu sabah Bolu'da etkili olan kar İstanbul Ankara yolunu kısa süreliğine kapadı. Geniş bir alanda etkili olması beklenen kar fırtınasına, heybetli, görkemli anlamına gelen aybar ismi verildi. Aslında meteorolojik bilgilerde 'Aybar' diye bir tanım yok. Aybar Anadolu'da çetin geçen soğuk kış günlerinden dolayı halk tarafından takılan bir isim. Sözlükte ise gösterişli, heybetli ve görkemli anlamlarına geliyor.

Ocak ayının son haftası İstanbul’da etkili olan kar fırtınasına ise avar ismi verilmişti.

kar-yagisi.jpg

Aybar kar fırtınası ne zaman başlayacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre dün gece saatlerinden itibaren yurdu etkisi altına alan yağışlı hava, sıcaklık düşüşüyle birlikte karlı günler yaşatacak. Çarşamba günü karla karışık yağmur olarak başlayacak olan yağışlar, perşembeden itibaren üç gün boyunca kar şeklinde görülecek.

Arnavutköy'de kar başladı

Meteorolojinin uyarılarının ardından İstanbul'da kar yağışı başladı. Kar, Arnavutköy Kuzey Marmara Otoyolu ve Yassıören Mahallesi'nde kendini gösterdi.

deniz-demirhan.jpgDr. Deniz Demirhan

'Hava olayları ilgili ‘Aybar’ kelimesini ilk duyuyorum'

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan "Yaşanacak bu durumu kar yağışı açısından genel olarak değerlendirirsek anormal bir durumdan bahsedemeyiz. Ancak ekstrem hava olaylarının arttığını söyleyebiliriz" dedi ve ekledi:

"2021, 1024 ekstrem olay sayısıyla en fazla ekstrem olay yaşanan yıl oldu. Ekstrem olay trendlerinde de son 20 yılda artış söz konusu. 2021'de kaydedilen ekstrem olayların çoğu yüzde 40 ile fırtına/hortum, yüzde 28 ile şiddetli yağış/sel, yüzde 13 ile dolu ve yüzde 7 ile şiddetli kar… Özetle genel olarak yağışlarda bir azalma var ama ekstrem olaylarda artış söz konusu. Şu ana kadar 2022’ye baktığımızda da önemli bir miktarda kar yağışları aldık. Fakat 'Bu yağışlar bize yeter' demek de çok doğru değil."

Bazı uzmanlar tarafından telaffuz edilen 'Aybar kar fırtınası' tanımına ilişkin de "Çok uzun yıllardır meteoroloji alanında çalışıyorum, hava olayları ilgili ‘Aybar’ kelimesini ilk duyuyorum" diyen Demirhan, "Hocalarımızdan da böyle bir şey öğrenmedik. Ama kar fırtınası ve kuvvetli kar yağışı olacak. Rüzgâr hızı ise saatte 30 kilometreyi aşabilir. 30 km zaten fırtına eşiğidir. Çarşamba, perşembe ve cuma günü de dâhil rüzgârın hızı saatte 40-45 kilometreyi bulabilir, bu nedenle tipi olacaktır. Fakat rüzgârın 60-70 kilometreye çıkma ihtimali pek yok. Evlerde kalmak önemli… Yokuş yukarı çıkmak ya da aşağı inmek çok tehlikeli" diye konuştu.

akom-001.jpg

İmamoğlu ve Yerlikaya'dan Aybar alarmı

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Hasdal Yerleşkesi’nde, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla "Karla Mücadele Hazırlık Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıda ilçe kaymakamları, belediye başkanları, bölge ve il müdürleri de yer aldı. Beklenen kar yağışıyla ilgili tedbirlerin değerlendirildiği toplantıdan, ortak koordinasyon ve birlikte mücadele kararı çıktı.

akom1-001.jpg

İBB birimleri ve AFAD AKOM’da buluştu

AKOM’da İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında yapılan ikinci toplantıya, İstanbul Vali Yardımcısı Yaşar Aksanyar, AFAD İl Müdürü Gökhan Yılmaz, İBB Genel Sekreter Yardımcıları Murat Yazıcı, Arif Gürkan Alpay ve Pelin Alpkökin ile ilgili daire başkanları, genel müdürler ve müdürler katıldı.

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, AFAD ile birlikte yol haritasını belirlediklerini ifade ederek, "Karla mücadele çalışmalarında yol ağının, araç ve insan gücünün, sorumluluğun büyük bir kısmı bizde olduğu için titizlikle çalışıyoruz. İnşallah sorunsuz bereketli bir kar yağışı bekliyoruz" dedi.

kar.jpg

9 Mart Çarşamba detaylı hava durumu raporu

Yapılan son değerlendirmelere göre; yurt geneli çok bulutlu, Çanakkale, İzmir ile Aydın'ın kıyı kesimleri dışında kalan tüm bölgelerimizin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile yarın zamanla İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Yağışların Doğu Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Antalya’nın doğusu ve Konya çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunmaktadır. İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

5 Günlük haritalı hava durumu tahmini

hava-durumu1.jpghava-durumu2.jpghava-durumu3.jpghava-durumu4.jpghava-durumu5.jpg