Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı'na zarar verildi

Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı'na zarar verildi
Müze statüsünden çıkartılarak camiye çevrilen Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı'na zarar verildi. Kapının zarar gördüğüne dair bilgisinin olmadığını belirten ve kendisini Ayasofya'nın sorumlu müdürü olarak tanıtan şahıs ise, suçlunun bulunması için Savcılığa başvuracağını belirten yurttaşı "kötü niyetli olmak" ve "olay çıkartmayı istemek" ile suçladı.

Sanat Tarihi Derneği’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Ayasofya Camisinde meydana gelen tahribat ortaya çıktı. Kimliği belirsiz kişiler tarafından tarihi ‘İmparatorluk Kapısı’nın tahrip edilmesine sosyal medyada tepki gösterildi.

Sanat Tarihi Derneği'nin söz konusu paylaşımı şöyle:

"Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım.
Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine isminin Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef. Birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya zarar vermenin kanunen suç olduğunu belirtip, tutanak tutularak kameralardan suçlunun teslim olmasını talep ettim.

Fakat komik bir şekilde kamera kayıtlarının olmadığını ve zaten büyütülecek bir şey olmadığını, kendilerinin orayı tamir edeceklerini söyledi. Hatta bu şekilde olmaz suçlunun bulunması İçin Savcılığa başvuracağımızı söyleyince ise kötü niyetli olduğumuzu ve olay çıkarmak istediğimizi söyledi.

Böyle bir şahsın dünyanın en önemli mimari eserlerinden Ayasofya Camisinden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya zarar verenlerin tespit edilmesi için hem de bu şahsın bir an önce bu görevden uzaklaştırması için ayrı ayrı şikayetçi olacağız. Saygılarımızla."