Avrupa'ya açılan fırsat kapısı: En ucuza AB vatandaşlığının yolları

Avrupa'ya açılan fırsat kapısı: En ucuza AB vatandaşlığının yolları
2023'te AB'ye tam üye olması beklenen ve Türklere vize uygulamayan Karadağ vatandaşlık için pek çok fırsat sunuyor.

Türklere vize uygulamayan Karadağ (Montenegro) yatırımcılara birçok fırsat sunuyor. Mülk edinme ve iş kurma kolaylığı, düşük vergi avantajı en başta gelenler. 2023’te Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olması beklenen Karadağ’ın cazibesi bir kat daha artıyor. 2016’da Türkler 30 şirket kurarken 2017’de bu sayı 590’a çıkmış. Haliyle yatırım tutarı da 30 milyon Euro’dan 300 milyon Euro’ya fırlamış.

DEVLER YERİNİ ERKENDEN ALMIŞ

Posta gazetesi yazarı Bilal Emin Turan'ın yazısına göre,  Türkiye’den Doğuş Grubu, Net Holding, Global Yatırım Holding, Gintaş ve Tosyalı Holding gibi Türk şirketlerinin Karadağ’da önemli faaliyetleri var. Karadağ sadece Türklerin değil, Rusya, Amerika, Azerbaycan, Kanada, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok ülkeden yatırımcının da radarında. Dünyanın en çok noktasına uçan THY’nin Karadağ’a da İstanbul’dan direkt uçuşu var. İstanbul-Podgorica arası uçuş 1 saat 15 dakika. Karadağ, Türkiye’den 2 saat geride.

1 MİLYAR DOLAR YATIRDI

Geçtiğimiz günlerde Azmont Investments’ın davetlisi olarak gittiğimiz Karadağ’da yatırım fırsatlarını bizzat izleme fırsatımız oldu. Yüzde 100 Azeri sermayeli şirket, turizmdeki potansiyeli görüp Adriyatik’e açılan kapı niteliğindeki Portonovi’de 1 milyar dolarlık dev projeyi hayata geçiriyor. Bu, Azerbaycan’ın yurtdışındaki enerji hariç en büyük yatırımı. Azmont’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ise Türk iş insanı Ahmet Erentok üstleniyor.

100 BİN EURO'YA PASAPORT

Karadağ’ın 2023’te AB’ye tam entegrasyonunun beklendiğini anlatan Ahmet Erentok, hükümetin yatırımcı çekmek için üzerinde çalıştığı montenegro özel yatırım programı taslağıyla ilgili de şu bilgiyi verdi: “‘Ekonomi vatandaşlığı (pasaport)’ olarak tanımlanan uygulama 2019 yazında yürürlüğe girecek ve bundan 2 bin yabancı yatırımcı faydalanabilecek. Bunun için Başkent Podgorica veya sahil şehirlerinde yatırım yapmak isteyenlerin 450 bin Euro, ülkenin orta ve kuzey kesiminde yatırım yapmak isteyenlerin 250 bin Euro, az gelişmiş bölgelerde yatırım yapmak isteyenlerin ise 100 bin Euro’yu belirlenen fonlara yatırması gerekiyor. Bir aile 4 kişiye kadar müracaat edebilir. müracaat parası 50 bin Euro.”

REZİDANS, HAVUZLU VİLLA

Portonovi, 1.8 kilometrelik sahil şeridine sahip 260 dönüm alan üzerine kuruldu. 224 adet 1+1’den 3+1’e kadar rezidans daireler ve özel havuzlu villalar yer alıyor. Rezidans fiyatları ortalama 400 bin euro’dan başlıyor.

İKİ LÜKS BİR ARADA

Ahmet Erentok, “Bu projeyle lüks otel zinciri one&only ilk defa Avrupa’daki otelini açıyor. Welness markası dünyaca ünlü Chenot’u getirdik. Portonovi dünyada Chenot ile one&only’nin bir araya geldiği tek proje oldu” dedi. İki markayı bir araya getirmenin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Erentok, “Chenot’nun ve one&only’nin kendine ait bir müşteri profili var ve bizim profilimize çok uyuyor. Bu markaları yeniden tercih eden müşteri oranı yüzde 85 civarında” dedi.

VATANDAŞLIK SATANA İNANMA!

✔ Karadağ’da şirket kurmak için 1000 Euro ve 10 gün yeterli.

✔ Çalışma izni almanın maliyeti ise 100-150 Euro.

✔ Ülkede kurumlar Vergisi yüzde 9.

✔ Türk inşaat işçisinin saatlik ücreti 8-10 Euro.Ayda 1500 Euro (9 bin lira) net kalıyor.

✔ Ülke AB’ye girince şirket Avrupa şirketi muamelesi görecek.

✔ Kurulan şirkette Türk vatandaşı çalıştırmak serbest.

✔ Ülkenin özellikle sahil kesimi gayrimenkul yatırım fırsatı sunuyor. Her yıl yüzde 10-15 değerleniyor.

✔ Gayrimenkul ya da şirket kurarak oturma izni alabilirsiniz.

✔ Ev alanlar suç işlemediği sürece her yıl oturma izni yenileniyor. Yılda 11 ay orada yaşayan, 5’inci yılın sonunda devamlı oturum alınabiliyor.

✔ Çocuk 3 yıl okursa hemen devamlı oturum veriliyor. Devamlı oturumu sorunsuz şekilde tutarsan 5 yıl sonra vatandaşlık elde ediliyor.

Etiketler :