Aslı Aydıntaşbaş: Rusya bize her kızdığında, cevabı İdlib'de veriyor

Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş, Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı İHA ve SİHA'ların Rus mevzilerini bombalamakta kullanmasının ardından Rusya'nın Türkiye'ye bir mesaj gönderebileceğini söyledi. Aydıntaşbaş, "O mesaj Ukrayna'da değil her zaman mesaj göndermek için yaptıkları İdlib'ten gelecek. Bize kızdıkları zaman cevabı İdlib'te veriyorlar. Bu da Türkiye için çok hassas bir konu" dedi.

Washington Post küresel yazarı Aslı Aydıntaşbaş, Halk TV'de Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nin konuğu oldu.

Türkler ve Rusların katıldığı bir toplantıdan bahseden Aydıntaşbaş, "Gördüm ki Erdoğan'ı öyle ya da böyle kalıcı bir lider olarak görüyorlar. Seçim olsa bile o ya da şu şekilde lider olarak kalır gibi görüyorlar. Rusya'daki imaj bu" dedi.

ABD ise "Bakalım 2023'te ne olacak, Erdoğan sonrası bir dönem olacak mı' diyorlar." diye konuştu.

Ukrayna'ya satılan İHA ve SİHA'lar

Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Araçlarından (SİHA) söz eden Aydıntaşbaş şunları söyledi:

"Türkiye, Ukrayna'ya İHA ve SİHA sattı. Bunlar bu zamana kadar sadece istihbarat için kullanılıyordu. Ukrayna doğusunda Rusya destekli güçlerle bir savaş içinde... İlk defa bu hafta savaşta aktif olarak Rus mevzilerini bombalamak için kullandı Ukraynalılar. Bu çok tehlikeli bir durum çünkü Rusya için Ukrayna herhangi bir yer değil. Rusya için çok büyük bir beka meselesi.

Benim korkum, Türkiye'nin Ukrayna'ya İHA ve SİHA satmasından zaten rahatsızlar ama bu olaydan sonra sert bir yanıt gelecek diye korkuyorum. O da Ukrayna'da değil her zaman mesaj göndermek için yaptıkları İdlib'te gelecek. Bize kızdıkları zaman cevabı İdlib'te veriyorlar. Bu da Türkiye için çok hassas bir konu. İdlib'te hava sahasını Rusya takip ediyor. Mesaj vermek istediğinde oradan bize şehit haberleri geliyor.

İki ülkede bunu sessiz sedasız yapıyor ama bu sert mesajlar bize 2020 yılında da geldi. Ankara ağzını açmadı, bu konu söylenemedi. Rusya'nın muazzam bir gücü var Suriye'de. Suriye'deki en güçlü aktör Rusya ve Türkiye'nin eli kırılgan. Haliyle benim korkum biraz Ukrayna'da bu İHA işi züccaciye dükkanındaki fil hikayesine dönüşebilir. "