Aşıda tedarik krizi böyle mi aşılacak? Sinovac, Türkiye'ye üretim lisansı verdi

Aşıda tedarik krizi böyle mi aşılacak? Sinovac, Türkiye'ye üretim lisansı verdi
Aşı tedarikinde kriz sürerken Sinovac CEO’su Weidong, Türkiye'ye üretim lisansı verildiğini açıkladı. Koca, Sinovac’la 100 milyon doz için anlaşma yapıldığını açıklamıştı ancak Türkiye’de aşının her iki dozunu yaptıran kişi sayısı bugün 10 milyon 619 bin.

Sinovac CEO’su Yin Weidong, Türkiye ile birlikte Endonezya, Brezilya, Malezya ve Mısır'a aşıyı ülkelerinde üretme konusunda lisans verdiklerini beliritti.

Bloomberg'e konuşan Yin, Brezilya, Endonezya ve Türkiye'ye nüfusun yüzde 20'sini aşılamaya yetecek kadar aşı sağladıklarını ancak bunun yetersiz olduğunu belirtti.

Bu kapsamda Yin, aşıların üretimi için lisanslama sürecine geçtiklerini ifade etti.

Yin ayrıca, farklı klinik sonuçlarını savunurken CoronaVac’ın gerçek dünyada daha iyi sonuç verdiğini gösteren kanıtlar olduğunu belirtti.

Koca ne dedi, ne oldu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 5 Mayıs’ta, “Şu anda Türkiye Sinovac’la 100, BioNTech’le 90, Sputnik’le 50 milyon doz için anlaşma imzalamıştır” demişti. Ancak Türkiye’de bugün itibariyle aşının her iki dozunu da yaptırmış kişi sayısı 10 milyon 619 bin 316. Toplam uygulanan aşı ise 25 milyon 320 bin 706. 

ekran-resmi-2021-05-12-10-45-27.pngekran-resmi-2021-05-12-10-45-45.png

Sinovac tedariki neden durdu? 

100 milyona yakın bir miktarda anlaşılan Sinovac aşılarının tedarikinde yaşanan sorunu köşesine taşıyan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Çin Büyükelçilik Müsteşarı Cheng Weıhua ile konuşmuştu.

Weıhua'nın, “Bunları benden yazabilirsinizBu ay içinde yeni bir parti gelecek” dediğini söyleyen Sarıkaya, tedarikteki soruna dair ise “Birçok gerekçe ileri sürülüyor. Ancak şunu bilin ki kesinlikle bir duraklama söz konusu değil. Asılsız bir şekilde bunun Uygur konusuyla bağlantısı da kurulmaya çalışılıyor; kesinlikle ama kesinlikle böyle bir durum yok” yanıtı aldığını belirtti. 

Sağlık Bakanlığı yetkililerine de konuyu sorduğunu belirten Sarıkaya, ''Onlar da sorunun ortadan kalktığını ve bu ay sonuna kadar ilk etapta 1,3 milyon doz olmak üzere ciddi miktarda aşı geleceğini belirtti. Aktardıklarına göre 1.3 milyonun dışında, şişelemesi Türkiye’de yapılacak 8 bin litre de damacana aşı gelecek. Hepsinin toplamının 17 milyona ulaşacağını ve Haziran sonuna kadar da Biontech ve SputnikV aşılarının da eklenmesiyle ciddi bir aşı stokuna ulaşılacağını söyledi'' diye aktardı.