Anadolu operasyonunun detayları ortaya çıktı: Çete elebaşı ihraç edilen öğretmenmiş

Anadolu operasyonunun detayları ortaya çıktı: Çete elebaşı ihraç edilen öğretmenmiş
'Cumhuriyet tarihinin suçtan elde edilen gelire yönelik ilk tarihi eser kaçakçılığı' operasyonu olan ve 'Anadolu' ismi verilen operasyonun detayları ortaya çıktı. Elebaşının ihraç edilen bir öğretmen olduğu öğrenilirken, kaçakçılık için üç ayaklı bir yöntemin kurulduğu belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde uluslararası tarihi eser kaçakçılığı yaptığı tespit edilen suç şebekesine yönelik "Anadolu" adı verilen operasyonunun detayları ortaya çıktı.

Hürriyet'ten Toygun Atilla'nın haberine göre, 8 ay önce yurtdışından ülkeye giriş yapan bir Türk vatandaşı tarihi eser kaçakçılığından yakalandı. Söz konusu kişinin elindeki eserlerin Türkiye'den çıkarıldığının belirlenmesi üzerine, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, bu kişinin profilini çıkarttı. İncelemenin ardından, tarihi eser kaçakçılığı şebekesine ulaşıldı. Şebekenin liderinin eski bir edebiyat öğretmeni olan Abdulsamet Kavran olduğu fark edildi. Kavran'ın daha önce iki kez tarihi eser kaçakçılığından gözaltına alındığı ve bu sebeple meslekten ihraç edildiği öğrenildi. 

Bak sen şu öğretmene Abdulsamet operasyonu

ABD ve Avrupa'da satıldığı tespit edildi

İncelemelerin ardından, Türkiye’den kaçırılan 52 tarihi eserin kataloglarda yer aldığı ve şebeke tarafından ABD ve Avrupa’daki 9 müzayede evinde satıldığı tespit edildi. 

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyona “Anadolu” kod ismini verdi. Adana merkezli 29 ilde eşzamanlı operasyonlar yapıldı. 93 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 91 ikamet ve 17 işyeri hakkında arama kararı çıkarıldı.

Ayrıca operasyonlar kapsamında Türkiye’deki çok önemli 5 koleksiyonerin evinde arama kararı verildi. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uzmanların koleksiyonerlerin evlerinde yapılan aramalarda bulunması sağlandı. 

whatsapp-image-2021-08-10-at-11-08-38-6.jpeg

Tarihi eser kaçakçılarının eserleri satışa çıkardığı Avrupa ve ABD’deki müzayede evleri şunlar:

  • Roma Numismatics Limited (İngiltere)
  • Saint Paul Antiques Limited (İngiltere)
  • Leu Numismatic AG (İsviçre)
  • Nomos AG (İsviçre)
  • Dr.Hubert Lanz (Numismatic Lanz) (Almanya)
  • Classical Group INC (ABD)
  • Numismatic Naumann GMBH (Avusturya)

Bak sen şu öğretmene Abdulsamet operasyonu

13 bin eser ele geçirildi

Operasyon sürecinde Türkiye, Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan’da gerçekleştirilen 4 ayrı yakalamada 4 bin 122 adet tarihi eser ele geçirildi. ‘Anadolu’ kod adı verilen operasyon kapsamında 78 şüpheli gözaltına alındı. Bu kişilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda kaçak kazılarla çıkartıldığı tespit edilen 9 bin 276 tarihi eser ele geçirildi. Operasyon kapsamında ele geçirilen tarihi eser sayısının 13 bin 398 olduğu belirtildi.

whatsapp-image-2021-08-10-at-11-08-38-1.jpeg

whatsapp-image-2021-08-10-at-11-08-38.jpeg

Çete lideri Kavran gözaltında 

Abdulsamet Kavran'ın liderliğini yaptığı şebekenin üç ayaklı çalıştığı da tespit edildi. İlk ayakta Anadolu’nun çeşitli yerlerinde tarihi eserler bulunması, ikinci olarak ise bu eserlerin kuryeler aracılığı ile yurtdışına gönderilmesi oluyor. Son olarak ise eserler satılıyordu.