Amasra’da tarih yeniden gün yüzüne çıkıyor

Amastris Antik Kenti'nde yapılan kurtarma kazısı bilimsel kazı olarak ilan edildi. Roma dönemine ait önemli eserler, İskender heykeli, Nymphe heykeli ve 500'ün üzerinde sikke, ortaya çıkarıldı.

Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde bölgede yeniden kazı çalışmaları başladı. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacaklarını düşündüklerini ve buluntu eserlerinin artacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Kuruluşu M.Ö. 7’nci yüzyıla dayanan, Helenistik dönemde kraliçe Amastris tarafından yeniden kurulan ve Roma, Bizans, Cenova gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasra’nın tarihi zenginliğini gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar sürüyor.

88296.jpg

TOPRAK ALTINDA KALAN TARİHİ ORTAYA ÇIKARILIYOR

Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilerek Osmanlı’ya katılan Amasra’nın toprak altında kalan tarihi, kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılıyor. Amastris Antik Kenti için 2022 yılında baylayan çalışmalarla Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilerek Osmanlı’ya katılan Amasra’nın toprak altında kalan tarihi ortaya çıkarılıyor.

88296-4.jpg

YÜZLERCE ESER ORTAYA ÇIKARILDI

Amasra Müze Müdürlüğü Başkanlığı ve Bartın Üniversitesi’nin danışmanlığıyla 2 farklı alanda yapılan çalışmalarda Sütunlu yapı ve Bedesten olarak bilinen Roma Hamamı olmak üzere Büyük İskender başı, Nymphe (su perisi), Lares (ev tanrısı) heykelleri ile Amulet (tılsımlı muska), farklı dönemlere ait 500’ün üzerinde sikke, 6 metre uzunluğa sahip mermer sütunlar, yazıt parçaları ortaya çıkarıldı.

88296-3.jpg​​​​​​​

20 BİLİM İNSANI KATKI SAĞLAYACAK

Kazı Başkanlığı görevini Bartın Üniversitesi adına Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam’ın üstlendiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde gerçekleştirilen çalışmalara farklı üniversitelerden 20 bilim insanı katkı sağlayacak.

Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, “Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen ruhsatname ile 19 Temmuz itibariyle biz kazımızı resmi olarak başlatmış bulunmaktayız. Kazı ekibimizde restorasyon uzmanımız, çizim ve belgeleme konusunda çalışan uzmanımız, arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşan bir ekiple başladık. İlerleyen süreçlerde buradaki stajyer öğrencilerle buradaki çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz ”dedi.

88296-2.jpg​​​​​​​

"NYMPHE HEYKELİ BULUNDU"

Bulunan eserlerin bölge açısından önemli belge niteliğini taşıdığını beliten Prof. Dr. Bağdatlı “Şu andaki çalışmalarımızın bir tanesi 2022 yılında Amasra Müzesi Başkanlığı’nda yapılan sütunlu yapı olarak bilinen alanda restorasyon çalışmaları ve 2023 yılında Amasra Müzesi öncülüğünde kurtarma kazısını yapılan Bedesten bölgesindeki Roma Hamamı alanında çalışmaları kapsamaktadır. Sütunlu kazı alanında çok sayıda 500’ün üzerinde sikke, İskender heykeli başı, mermer parçaları ile bedesten alanı kazısında ise su perisi olarak tanımlanan ‘Afrodit tipolojisinde Nymphe’ heykeli bulundu." ifadelerini kullandı.

88296-1.jpg

Kaynak:DHA