Almanya'da Türklerin iltica başvurularındaki artış için soru önergesi verildi

Almanya'da Türklerin iltica başvurularındaki artış için soru önergesi verildi
Hristiyan Birlik'in verdiği önergede, son üç yılda kaç Türk vatandaşının Almanya'ya sığınma başvurusu yaptığı soruldu.

Almanya'ya sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre %155,6 arttı. Muhalefet partisi CDU/CSU, bu artışın detaylarını hükümete sordu.

DW'nin haberine göre, Almanya'ya düzensiz göç eden Türk vatandaşları geçen yaz Afganları geride bırakarak Suriyelilerin ardından ikinci sıraya yerleşti. NATO üyesi ve Avrupa Birliği adayı olmasına rağmen, Türkiye'den gelen sığınma başvurularındaki rekor artış Almanya'da dikkat çekiyor ve sık sık gündeme geliyor. Ana muhalefetteki CDU/CSU, konuyla ilgili hükümete detaylı bir soru önergesi sundu.

almanya-turkiye-iltica.jpeg

CDU/CSU önergesinde, Türk vatandaşlarının 2023'te bir önceki yıla göre %155,6 artışla rekor seviyede sığınma başvurusu yaptığını, ancak başvuruların kabul oranının %13'e düştüğünü belirtti. Bu farkın "endişe verici" olduğunu vurguladılar.

CDU/CSU'ya göre, sığınma başvurularındaki bu hızlı artış Türkiye'deki siyasi ve ekonomik durum hakkında ipuçları veriyor olabilir, ancak başvuruların kabul oranındaki düşüş "sığınma hakkının amacına aykırı şekilde kullanılması" olarak yorumlanıyor.