Alman muhalefetinin başbakan adayı Türkiye'ye geliyor

Alman muhalefetinin başbakan adayı Türkiye'ye geliyor
Almanya'da Ana Muhalefet partisi olan Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) Genel Başkanı Merz, Türkiye'ye geliyor. Merz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İBB Başkanı İmamoğlu ile görüşecek.

Almanya'da ana muhalefet partisi CDU'nun lideri Friedrich Merz, 17 Eylül'de Türkiye'yi ziyaret edecek. Merz'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da ise İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşmesi planlanıyor.

DW Türkçe'nin haberine göre; Merz bu ziyareti kendi inisiyatifiyle gerçekleştirecek ve önümüzdeki yıl Almanya'da yapılacak federal seçimlerde partisinin başbakan adayı olarak dış politika vizyonunu ortaya koymayı hedefliyor.

GERİ KABUL ANLAŞMASI KONUŞULACAK

Ziyaret kapsamında NATO, Türkiye-AB ilişkileri, Ukrayna savaşı ve 2016'da imzalanan Geri Kabul Anlaşması gibi konuların ele alınması bekleniyor.

screenshot-2024-09-06-at-09-40-37-vatandaslarimizin-schengen-alanina-vizesiz-seyahati-geri-kabul-anlasmasi-ve-goc-eylem-plani-t-c-disisleri-bakanligi.png
Bakanlığın açıklamasına göre Geri Kabul Anlaşması! Suriye detay

"Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle Türk vatandaşlarına uygulanmaktadır. Esasen, vatandaşlarımızın geri kabulü, Geri Kabul Anlaşmasından bağımsız olarak bir Anayasal yükümlülüğümüzdür.
GKA, AB ülkelerinde yasal ikameti olan vatandaşlarımızı kapsamamaktadır. GKA’nın 18. maddesi, Ek Protokol dahil Ortaklık Hukukumuzdan kaynaklanan tüm haklarımızın saklı tutulacağını hüküm altına almaktadır. Ortaklık Hukukundan kaynaklanan, vatandaşlarımızın serbest dolaşımına ilişkin kazanılmış hakların GKA ile ortadan kaldırılması söz konusu değildir.
Geri Kabul Anlaşması yasadışı göçmenlere ilişkin bir Anlaşmadır.
İltica başvurusunda bulunan kişilerin haklarına ve usul güvencelerine halel getirilmeyeceği Anlaşmada belirtilmiştir. Bu durumda ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak Avrupa ülkelerine sığınan Suriyeliler Geri Kabul Anlaşmasının kapsamı dışındadır."

Türkiye'deki insan hakları meselelerinin görüşülüp görüşülmeyeceği ise belirsiz. Ayrıca Erdoğan'ın Almanya'da seçim kampanyası yürütmesi ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Almanya'daki etkisi de gündemde olabilir.

OLASI BAŞBAKAN ADAYI

CDU, Almanya'daki anketlerde birinci sırada yer alırken, Merz'in 2025 seçimlerinden sonra başbakan olma olasılığı yüksek.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :