Ali El Hemdan'ın vurulmasına ilişkin kapsamlı rapor hazırlandı

Ali El Hemdan'ın vurulmasına ilişkin kapsamlı rapor hazırlandı
Ali El Hemdan adlı Suriyeli gencin polis tarafından öldürülmesine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlandı.

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi (İHD) adına Av. Zelal Demiray, Av. İlhan Öngör, Av. Yasemin Dora Şeker, Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi (ÇHD) adına Av. Tugay Bek, Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) adına İrfan Doğan , Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu sözcüsü Av. Nurettin Tanış ve Av. İsmail Oray Ayhan’dan oluşan heyet, Ali El Hemdan adlı Suriyeli gencin polis tarafından öldürülmesine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı.

Rapora göre, olaya ilişkin tespit edilen başlıklar şöyle:

Heyetimizce öncelikle gencin vurulduğu iddia olunan yere gidilmiş yapılan incelemelerde Ali El Hemdan isimli gencin Sucuzade mahallesi 30095 sokağa girerken yaklaşık 20 metre ileride bulunan 30099 sokağın kesişti noktada vurulduğu tespit edilmiştir. Tarafımızca yapılan incelemede gencin vurulduğu yerde Efe Koltuk döşeme isimli işyeri ile çocuğun tam vurulduğu yeri gören Mevsim Ticaret isimli işyerinin kamerasının bulunduğu tespit edilmiştir. Yine 30095 nolu sokak başında bulunan Efendi Kuruyemiş isimli işyeri ile Shahba Roz Broasted isimli tavukçu dükkanın kamera kayıtları olduğu tespit edilmiştir. Kamera kayıtları güvenlik gerekçesi nedeniyle işyerleri yetkilileri tarafından tarafımıza izlettirilmemiştir.  

Heyetimizce, olayın olduğu yerde bulunan işyerlerindeki kişilerle görüşülmüş, işyerleri sahipleri ve çalışanlar isimlerini vermek istemediklerini ancak; gördüklerini anlatabileceklerini beyan etmişlerdir. '20 yaşından küçük olduğu için biraz ileriye gitti…'

Olayın görgü tanığı ve Ali Hemdan’ın arkadaşı H.H.A.A.’nın beyanları

Olaydan önce ben motorsiklet tamircisi dükkanında oturuyordum. Yolun karşısından Ali El Hemdan isimli arkadaşım geldi. Dükkanın önünde biraz sohbet ettik. Sonra beraber kalktık ve 20-30 metre kadar ilerledikten sonra polis arabası cadde üzerinde duruyordu, arabanın önünde polisler vardı. Polisler bize kimliklerinizi çıkarın dedi. Ben kimliğimi çıkardım verdim, sonra polis benim üstümü aradı,  o sırada Ali El Hemdan 20 yaşından küçük olduğu için biraz geride durdu, o sırada polis onun kimliğini istedi ancak; Ali El Hemdan kimlik çıkarmadı ve biraz ileriye gitti o sırada bir polis arkasından gitti ve polisin sokağa girmesi ile tek bir silah sesi geldi. O sırada ben sokağa doğru gidince Ali’nin sırtüstü yattığını gördüm ve o esnada panikledim. Ardından ambulans geldi ve Ali El Hemdan’ı hastaneye götürdüler. Konu ile ilgili polisler bana ayaküstü bir şeyler sordular, ben de anlattım ama yazılı ifademi almadılar. Şimdiye kadar da kimse ifademi almadı.

 

"18 yaşına yeni girmişti"

Ali Hemdan’ın babasının açıklamaları:

Oğlum 18 yaşına yeni girmiş olup mesleği terziliktir. Tekstil işlerinde çalışmaktadır. Ancak; bu coronavirüsü nedeniyle 1 aydır çalışmamaktadır.  Olay anında oğlumun yanında arkadaşı H.H.A.A. isimli şahıs varmış, olayın nasıl olduğunu o bize anlattı. Onun anlatımına göre “polis, oğluma kimlik sormuş, oğlum 20 yaşından küçük olduğu için ve 20 yaşındaki kişilerin sokağa çıkması yasak olduğu için ilk başta kimliğini çıkarmamış, o sırada birkaç adım geri gitmiş polis arkasından giderek silah sıkmış ve tek kurşunla kalbinden vurmuş, konu ile ilgili emniyette ifade verdim ve şikayetçi oldum.”

Polis kasten öldürmekten tutuklandı

Dosya savcısı ile yapılan görüşme:

Dosya savcısı, şüpheli polis memuru F.K ‘nın, kasten öldürmekten 28.04.2020 tarihinde tutuklandığını ve etkin bir soruşturma yapıldığını, olay yerindeki kameralardan ise yalnızca bir tanesinin çalıştığını ve incelenmeye devam edildiğini beyan etmiştir.

Dosya incelemesinde; şüpheli polis memurunun ifadesinde, öldürülen gencin kimliğini sorduğunu, vermek istemeyerek sokağa girdiğini, kaçtığını, dur ihtarına uymadığını, sokağa girerken sokağın güvenilir bir sokak olmaması sebebiyle sokağa silahının emniyetini açık vaziyette elinde iken girdiğini, aniden gencin döndüğünü, oruçlu olması sebebiyle yorgun olduğunu, koşarken sendeleyip düştüğünü ve elindeki eldivenden dolayı silahının havaya ateş etmek isterken ateş aldığını beyan ettiği görülmüştür. 

"Durup yüzünü dönmüştü"

Olay tanığı S.D.’nin öldürülen gencin arkasından polisin koştuğunu, dur diye bağırdığını ve gencin durup yüzünü döndüğünde polisin silahı ateşlediğini, polisin yere düşmediğini ve sendelemediğini beyan ettiği görülmüştür. 

Olay tanığı Z.B’nin ; Gencin sokakta koştuğunu ve polisin sokakta koştuğunu bir kez ateş edildiğini ve gencin düştüğünü beyan ettiği görülmüştür. 

Ölü muayene otopsi belgesinde öldürülen gencin sol göğüs üst kısmında bir adet mermi giriş deliği olduğu, bu haliyle vücudunun başka bir yerinden herhangi bir yara almadığı görülmüştür.

Heyetin olaya ilişkin görüşleri

Öldürülen gencin dur ihtarına uymadığı yönündeki şüpheli beyanı dışında herhangi bir şekilde ağır cezalık bir suça karıştığından ya da polise saldırıda bulunduğuna dair bir emare bulunmamaktadır. Aksine gencin durdur ihtarına uyarak durduğu ve yüzünü polise döndüğü o sırada vurulduğu görgü tanıkları beyanlarıyla sabittir.  

Ayrıca bu şartlar altında velev ki öldürülen genç dur ihtarına uymayarak kaçmış olsa dahi mevzuat gereği polisin öldürme yetkisi bulunmamaktadır. Her ne kadar yazılı ve görsel basında mülki amirler tarafından polisin havaya ateş ettiği ve ölen gencin bacağından vurulduğu belirtilmiş ise de ölü muayene ve otopsi belgesinde gencin tek kurşunla göğsünün üst kısmı olan ölümcül bölgeden vurulduğu açıktır.

Olayın işlenişi, görgü tanıkları beyanları, otopsi belgeleri birlikte değerlendirildiğinde Anayasa’nın 17. Ve Aihs’nin 2.maddesinde düzenlenen Devletin negatif yükümlülüğü altında bulunan  “Yaşam Hakkı”nı ihlal etmeme ilkesini ihlal ettiği tarafımızca tespit edilmiştir. 

Aile görüşmesi sırasında polis baskısı

Heyetimizce öldürülen gencin taziye yerinde ailesi ile yaptığı görüşme esnasında polisler tarafından  çok yakın mesafede dinlendiği, hangi kurumdan ve kimlerin geldiğine ilişkin çeşitli sorular sorarak yazılı notlar alınmak suretiyle heyetimize görüşmeye müdahale edilmek istenmiştir. Yine olay yerine inceleme ve tanık dinlemek için ikinci kez gidildiğinde polis aracı ile heyetimiz takip edilmiş ve durdurularak hakkımızda ihbar olduğu bu nedenle kimlik tespiti yapmak isteyerek GBT sorgulaması adı altında kimliklerimiz alınmış ve inceleme görevimiz engellenmeye çalışılmıştır.  Ayrıca tanık H.H.A.A. ile yapılan görüşme esnasında polisler heyetin yanında durarak yapılan görüşmeye varlıklarıyla engel olmaya çalışmışlardır.

Etiketler :