Ali Babacan: Türkiye IMF'ye borç vermedi - VİDEO

Ali Babacan: Türkiye IMF'ye borç vermedi - VİDEO
IMF'ye 5 milyar dolar borç tartışması sürüyor. Dönemin ekonomiden sorumlu bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin IMF'ye "gerekli görüldüğü takdirde" kullanılmak üzere kredi açtığını ancak gerekli görülmediği için bu kredinin verilmediğini söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ekonomiden sorumlu bakan olduğu dönemde IMF'ye 5 milyar dolar borç verilip verilmediği sorusuna yanıt verdi. Babacan, 2008-2009 küresel krizi sonrası IMF'nin olası başka krizler için bir fon oluşturduğunu ve Türkiye olarak da gerekli görülmesi hâlinde verilmek üzere 5 milyar dolarlık bir kredi açtıklarını ancak gerek kalmadığı için bu paranın verilmediğini ifade etti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı DEVA Partisi Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 buçuk saat sürdü. İkili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

iideva.jpg

Babacan'ın ifadeleri şöyle:

''Sayın Akşener'in nazik ziyareti için teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz kuruluş sürecindeki bir partiyiz öncelikle o konuda kendisine bilgiler verdim. Ülkemiz zor dönemlerden geçiyor. Her alanda sorunlar büyüyor. Vatandaşımız bu sorunlara çözüm bekliyor. Bu konularda bir değerlendirmelerde bulunduk.Memleket için sorunları çözmeye ve 81 ildeki teşkilatlanmamızı tamamlamak önceliğimiz. Biz yeni bir siyasi üslup inşa ediyoruz. Vatandaşlarımızın sorunlarına odaklanıyoruz."

IMF tartışması

''O yılların basın kayıtlarına bakarsanız her şey ortada. 2008 küresel ekonomik krizinden sonra IMF'nin kaynak ihtiyacı ortaya çıktı.  Yeni mekanizmalar oluşturuldu. Bunda biz de aktif olarak yer aldık. Olası yeni büyük krizlere karşı oluşturulan mekanizmalara katkıda bulunuldu. Merkez Bankası ile IMF arasında ihtiyaç duyulabileceği durumda 5 milyar dolarlık kredi kullandıralabileceğine dair bir sözleşmeydi. İhtiyaç olmadığı için Türkiye o rakamı kullandırmadı. Biz protokolü imzaladık ama ihtiyaç olmadığı için kullandırılmadı."

Gazeteci Ünsal Ünlü de dünkü (11 Ağustos 2020) yayınında aynı durumu anlatmış ve şu ifadeleri kullanmıştı:

IMF, 2008 yılında Amerika kaynaklı Mortgage krizinin karşısında durabilmek için bir fon oluşturmak istedi. Bu fon 500 milyar dolarlık bir fon. IMF üye ülkelerinde, biri de biziz, fon toparlanma çağrısı yapıldı. IMF üyesi ülkeler taahhütlerde bulundu. Türkiye’nin taahhütü de 5 milyar dolardı.  Borç falan istemediler yani, sen üyeliğin için orada acil durumda kullanılmak üzere oluşturulan bir fona katkı verecektin. Bu para da verilmedi. Çünkü IMF üyesi 40 ya da 42 ülkeden toplanan para yetti ve bu kaynağın kullanımına ihtiyaç duyulmadığı için o ekstra 5 milyar dolar da alınmadı.