Ali Babacan: Cumhurbaşkanımız ayrılmamı çok istemedi

Ali Babacan: Cumhurbaşkanımız ayrılmamı çok istemedi
Yeni parti kurma hazırlığı içinde olduğu bilinen Ali Babacan, kurucusu olduğu AKP’den istifa etmesinin ardından ilk kez canlı yayına katıldı.

Babacan bugün HaberTürk Tv'de yayımlanan Teke Tek programında saat 21:00'da Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlıyor.

Altaylı, daha önce yazdığı kuliste Ali Babacan'ın Ocak 2020’de partisinin kuruluşunu gerçekleştireceğini söylemiş, “Çok yakın tarihte bir seçim görünmediği için de partileşmek için bir aceleye gerek görmüyorlar anladığım kadarıyla” demişti.

Daha önce AKP'den bakanlık ve milletvekillikleri yapan Ali Babacan, yeni ekonomi programlarını değerlendirirken bu programların bir karşılığının olmadığını bunlara güven duyulmadığını söyledi.

AKP'den neden istifa etti

Ali Babacan, partisinden istifa etmesi konusunda 2011 yılından itibaren yaşanan olumsuzlukları işaret etti. Babacan, olumsuzlukların giderilmesi için 2013 yılından 2019’a kadar uğraştıklarını ancak başarılı olamayınca istifa ettiğini belirtti.

'Kendimi vebal altında hissediyorum'

Ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili kendini büyük bir vebal altında hissettiğini söyleyen Babacan, gelinen noktada partiden ayrılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

'Erdoğan partiden ayrılmamı istemedi'

Ülkenin karanlık bir tünele girdiğini vurgulayan  Babacan, Erdoğan’ın kendisinin partiden ayrılmasını istemediğini de açıkladı. Babacan daha önce atacakları bir ayrılık adımının mevcut düzeni olumsuz etkileyeceği korkusuyla bundan kaçındıklarını ifade etti.

Son 4 yılın insanları dinlemek için iyi bir fırsat olduğunu belirten Ali Babacan, Türkiye ile ilgili iyi bir strateji belirleme konusunda çalıştığını açıkladı.

'Abdullah Gül çalışmalarımıza destek veriyor'

Altaylı, yeni parti kurma hazırlıklarıyla ilgili olarak "Abdullah Gül çok fazla öne çıkmaz derler. Temkinli bir insan olduğu bilinir. Bu kez Gül ikircikli bir tavır içinde. Ali Babacan'ın arkasında aslında Gül var. Gül bu partinin neresinde" diye sordu.

Babacan, "Abdullah Bey ile gelecek vizyonumuz aynı. 'Ben artık aktif siyasette yokum.Yeni bir partide olmam' dedi. Kendisi bizim çalışmalarımıza destek veriyor. Ayda bir ya da iki defa görüşüyoruz. Dışarıdan bize bilgisiyle tecrübesiyle destek veriyor. Ama nihai kararları biz veriyoruz" yanıtını verdi.

Yeni parti çalışmaları

‘Üzerinde çalıştığımız siyasi parti geniş toplum kesimlerine hitap eden bir çalışma’ diyen Babacan, gerçekçi bir Türkiye tasarımı yapmak istediklerini söyledi.

İttifak ve ortak aday dertlerinin olmadığını söyleyen Babacan, amaçlarının Türkiye’yi yönetecek bir siyasi parti oluşturmak olduğunu belirtti. ‘Siyasi itibarını koruyan herkesle irtibat içindeyiz’ açıklamasında bulunan Babacan, kararları tek başına almadığını açıkladı.

Beşir Atalay, Nihat Ergün ve Sadullah Ergin gibi eski AKP’lilerle birlikte çalışıp çalışmayacağı sorulan Ali Babacan, kurulacak kadronun ağırlıklı olarak AKP’lilerden oluşmayacağını belirtti.

Çalışma arkadaşlarının içinde AKP’lileirn çoğunlukta olmadığını belirten Babacan, “AK Parti gittikçe erozyona uğruyor” dedi.

Partinin kuruluş takvimi

Partinin kuruluş takvimi kapsamında, yıl sonu tüzel kişiliğin kurulacağını belirten Ali Babacan, teşkilatlanmanın 2020 yılı içinde gerçekleşeceğini açıkladı. 700 kişiyle birebir görüştüğünü söyleyen Babacan, katılmak isteyen çok sayıda kişi olduğunu ve çalışmaların sürdüğü mesajını verdi.

Partinin adıyla ilgili tartışmalara ilişkin Babacan henüz isim ve logo üzerindeki çalışmaların devam ettiğini işaret etti.

Davutoğlu ile birleşme

Davutoğlu ile ilgili Ali Babacan, “Ahmet Davutoğlu bize birleşme teklifinde bulundu. Kendi merkezli bir hareket başlattı. Biz daha sonra başladık biz daha farklı bir metot ile devam edeceğiz. Ben birleşmeyi zor görüyorum. Gerçekçi görmüyorum” dedi.

 

Etiketler :