'AKP'nin kemik kitlesi kırıldı'

'AKP'nin kemik kitlesi kırıldı'
7 Haziran seçimleri öncesinde AKP'yi yüzde 46 gösterip seçim sonrasında özür dileyen ORC Araştırma, son anket sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz AKP'nin kemik kitlesini kırdı.

41 ilde 4 bin 180 kişiyle 1-5 Eylül tarihleri arasında yapılan ankette, "Erken seçime ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu soruldu. Soruya, yüzde 59,9 oranında "Evet", yüzde 40,1 oranında "Hayır" yanıtı verildi.

<p>1 - 5 Eylül tarihleri arasında 41 ilde 4 bin 180 kişiyle yapılan ankette yurttaşa "Erken seçime ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Soruya, yüzde 59,9 oranında "Evet", yüzde 40,1 oranında "Hayır" yanıtı verildi.<br></p>

Öte yandan, yaşanan ekonomik krizin AKP'nin kemik kitlesini kırdığı ifade edilen araştırmada "Erken seçime ihtiyaç olduğunu düşünenler %60 gibi yüksek bir oranda olsa da, hükümeti başarısız bulanlar bu oranın çok daha üstünde görülmektedir" denildi.

Erken seçime karşı olanların içinde 'muhalif' kesimin de olduğu öne sürülen araştırmada, "Bu seçmenler "zaten kötü olan ekonomiyi daha kötü hale getirir" endişesi ile erken seçime karşı çıkmaktadır" yorumu yapıldı.

Araştırmada, son cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a oy veren seçmenlerin ise yüzde 40'a yakını erken seçimin ihtiyaç olduğunu belirttiği kaydedildi ve şu yorum yapıldı:

"Bu durumun başlıca sebepleri ekonomi, hukuk ve mülteci sorunudur. Kapanmalarının olduğu dönemde "kriz her yerde var, kapanmalardan sonra her şey normale döner" düşüncesi hakimken, sonrasında ekonomik sıkıntıların bitmemesi Ak Parti'nin kemik kitlesini kırdığı gözlemlenmiştir."

Ayrıca, son dönemde artan Afgan göçünün de AKP'nin kemik kitlesinde kırılmaya yol açtığı belirtildi.

Özür dilemişti

ORC Araştırma, AKP'ye yaptığı anketlerle öne çıkan bir araştırma şirketi. ORC, 7 Haziran seçimleri öncesinde AKP'yi yüzde 46 gösterip seçim sonrasında özür dilemişti.