AKP'den seçimler için kafa karıştırıcı hamleler

Halk TV'de Neden Sonuç programında AKP'nin seçim öncesi hamlelerine ilişkin değerlendirme yapan Mehmet Tezkan, AKP'nin ittifaklara izin vermeyeceğini ifade ederken İbrahim Kahveci ise Saadet Partisine ilişkin ittifak iddialarına ilişkin, "Bütün anketler yolcu diyor. Trenin son vagonuna niye binsinler?" diye konuştu.

Halk TV'de Mehmet Tezkan, İbrahim Kahveci ve Seda Selek ile Neden Sonuç programında AKP'nin 2023 seçimlerine yönelik yaptığı hamleler değerlendirildi.

'İttifaklara izin vermeyecekler'

Seçim barajına ilişkin MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çıkışından bahseden Gazeteci Mehmet Tezkan şöyle konuştu:

Durduk yerde neden yüzde 7? Madem ittifak varsa, ittifak üyeleri zaten yüzde 7'nin çok üzerinde oy alıyor. Böyle bir düzende benim gördüğüm kadarıyla AK Parti, ittifakların önünü kesmek istiyor. Bana göre bir seçim yasası gelecek, yüzde 7 baraj olacak ama ittifaklara izin vermeyecekler. Onların yaptıkları hesaba göre bazı partiler yüzde 7'yi aşamaz diyorlar.

İttifak meselesinde şöyle bir durum çıktı. Cumhur İttifakı kurdular. Zannettiler ki karşı taraf bir araya gelemeyecek. Bu partilerin oy oranlarının bir araya gelmesi büyük bir sinerji yaratıyor. Seçmen, nasıl olsa oyum Millet İttifakı'nda toplanacak diyor. İktidar için bunun önünü kesmenin yolu yasak koymak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise AK Parti'nin adayı zaten belli, MHP diyecek ki biz aday çıkartmayacağız. AK Parti bir hesap yapıyor. Baraj altında kalan partinin oy oranı birinci partiye yazılıyor, şimdi bunu hesaplıyorlar.

'HDP seçmeni HDP'den vazgeçmez'

Kürt seçmen bundan sonra yani HDP'ye oy veren seçmen, ne olursa olsun HDP'den vazgeçmez. Yüzde 7'ye indirirlerse HDP'nin zaten sorunu olmaz. HDP'nin oyu AKP'ye geçmez. Hele bu kapatma davasından sonra iyice bir bloklaşma var.

Muhafazakar Kürt seçmen daha rahat AKP'ye oy verir MHP'den ayrılırsa ama diğer seküler kürt seçmen HDP'den ayrılmaz.

'Politik yansıması DEVA ve Gelecek'e ilgi arttırdı'

Ekonomist İbrahim Kahveci ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Diyarbakır'ı gezdiğim zaman gördüğüm Diyarbakır sokakları çok fazla politik. Bir çay ocağına, lokantaya gidiyorsunuz politikanın Batı'da konuşulmayan pek çok şeyi konuşuluyor. Orada seçmenlerde, PKK ile asla bir şeyi yok, HDP'ye oy vermiş. Kendisinin vermiş olduğu ayının gasp edilmesi, kayyum atanması ilginç bir şekilde politik etki yaratmış. Bu politikanın politik yansıması DEVA ve Gelecek'e ilgi arttırdı. Doğu ve Güneydoğu'daki halk politikaya çok ilgili. Siyasete mühendisliği halka çok fazla işlemiyor.

'AK Parti'den kafa karışıklığı yaratacak hamleler bekliyorum'

Değerlendirmesine devam eden Tezkan şunları söyledi:

AK Parti güçlü olduğu yerle, CHP'nin veya İYİ Parti'nin güçlü olduğu yeri birleştirecek, bir kafa karışıklığı yaratacak hamleler bekliyorum.

'AK Parti yanına yeni kişiler çekmek istiyor'

AK Parti kendini tam yeterli, güçlü görmüyor. Yanına yeni kişiler çekmek istiyor. Oğuzhan Asiltürk'e el atmalarının nedeni bu. AK Parti, Saadet seçmenini bölmek istiyor.

İstanbul İl Başkanlığı'na Osman Nuri Kabaktepe'nin getirilmesi o ayrımda Saadet tarafında kalanlardan. Uzun süre Saadet'in içinde politika yapmış. Onu İl Başkanı yapmasının sebebi de kendinden uzak duran, kızan, ekonomi nedeniyle kızan, işinden olan kesimi kendine çekmek için böyle bir organizasyona gitmesi iddia ediliyor. Buna katılıyorum. İttifak olmazsa partiler bir takım kişilere kapılarını açacak. Gizli ittifak olacak yani.

'Bütün anketler yolcu diyor'

Kahveci ise değerlendirmesine şöyle devam etti:

Başka bir açıdan bakalım. Saadet Partisi tabanı açısından, 20 yıl bir AK Parti iktidarı var. Kamu İhale yasaları yüzlerce kez değişmiş, trilyonlar dönmüş, pudra şekerli şeyler, lüks araçlar falan... Kamu kaynakları fetvaları alınmış, AK Partili isimler müthiş lüks içinde. Saadet cephesinden söylüyorum 20 yıl yokluk, fakirlik içerisinde, kamu malı yetim malı denilmiş bunları diyen eski kadrolar sefa içerisinde yaşıyor. Bütün anketler yolcu diyor. 20 yıldır pastadan girmemiş, trenin son vagonuna niye binsinler?