AKP ve MHP seçim yasasında hala uzlaşmadı

AKP ve MHP seçim yasasında hala uzlaşmadı
AKP ve MHP'nin seçim yasası değişikliği görüşmelerinin ardından taslağa son şeklini vermek üzere TBMM'de bir araya gelinecek. Gelinen son aşama "Sıkıntılar vardı, aşıldı ama masadan eksiklerle kalkıldı" sözleriyle özetleniyor.

İki parti seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi konusunda uzlaşsa da, "daraltılmış bölge, ittifak içi baraj, YSK'nın il seçim kurulu başkanları üzerindeki yetkilerinin artırılması" gibi önemli konularda ilerleme sağlanamadığı ve pakette yer almayabileceği ifade ediliyor.

İki parti kurmaylarının, TBMM'nin açılmasının ardından taslağa son şeklini birlikte vermek üzere bir araya geleceği belirtilirken, gelinen nokta, "Sıkıntılar vardı, aşıldı ama masadan eksiklerle kalkıldı" sözleriyle özetleniyor.

BBC'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, AKP ve MHP'nin üzerinde çalıştığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası konusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ardından da MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamayla seçim barajı yüzde 7 olarak netleşti. Ancak, baraj uzlaşması dahil, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası konusundaki değişikliklerle ilgili zorlu bir görüşme sürecinin yaşandığı ifade ediliyor.

Kulislere yansıyan bilgilere göre her iki partinin başlangıçta yüzde 5 olarak uzlaştığı seçim barajı konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Barajla ilgili olarak şu anda belirgin hale gelen aslında 7 ama bu konuda Cumhur İttifakı olarak MHP'li arkadaşlarımızın nihai kararını bizim arkadaşlarımız henüz almış değiller. Ancak 7 netleşmiş vaziyette, MHP'de buna olumlu bakıyor" açıklaması ile havanın değiştiği belirtiliyor. Aynı açıklamada Erdoğan, "Bunun altında bir şey olur mu, olmaz mı, henüz önümüze gelmiş değil. Öyle bir şey olursa o da tabii konuşulabilir ama şimdilik böyle bir şey yok" diyerek açık kapı bıraksa da, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin partisinin "baraj altında kalmasından endişe ettiği" algısının önünün kesmek için "Baraj yüzde 7 olarak kesinleşmiştir" açıklaması yaptığı ifade ediliyor.